Dubaj – ja stále ešte odpadávam

Práve som nahral pár ďalších fotiek do svojho albumu ( www.keder.sk )a ako tak na tie fotky pozerám  – uvedomil som si – sakra, ten Dubaj fakt nie je zlý! Tak..a už píšem ďalej bez mekcenov. Gramatika/negramatika, ide to tak rychlejsie

Takze v Dubaji sa mi stale este paci a da sa povedat, ze som sa ho este stale dost nevynadival. Je to skutocne uzasne mesto, ktore sice mojim domovom nikdy nebude, ani zrejme nebude mestom, kde chcem stravit vela rokov, ale nic to nemeni na fakte, ze je to obdivuhodne mesto s mnozstvom veci, ktore proste cloveka posadia na zadok.

Je to naozaj zazrak, co sa podarilo z ospalej a chudobnej rybarskej dediny spravit za tak kratky cas! Este pred 20 rokmi tu nebolo NIC. A to ze NIC. Teraz je to velkomesto s najmodernejsimi budovami na svete, navyssou budovou na svete a tymi najluxusnejsimi bytmi a domami na svete (asi ste uz vsetci videli tie domy, co sa stavaju na tych “palmach”, ci priamo vo “world” – teda na tych sukromnych ostrovoch), alebo fotky luxusnych izieb zo 6* hotela Burj al Arab.  Tie tri palmy – bez prehanania mozete povedat, ze je to 8 div sveta. Proste vybudovat niekolko kilometrov do mora polo-ostrov a na nom postavit domy a byty….to nema kazda krajina. Tiez sa mozu pochvalit, podobne ako cinania, ze maju stavbu, ktora je vidno aj z vesmiru – palmu 1, 2 a 3.

Ak si myslite, ze Dubaj je stavany z penazi, ktore su z ropy, tak ste na omyle. Len cca 5% HDP Dubajskeho emiratu pochadza z ropy. Dubaj je pravdepodobne celkom slusne zadlzeny, co vsak neznamena, ze je v situacii ako Zilina, ci mestska cast Devin 🙂 Skratka miestny sejk investoval a vyzera to, ze sa mu to vsetko vracia aj s urokami. Ja si sice velmi vazim demokraciu a pohrdam diktaturami resp. absolutistickymi monarchiami, ale pred sejkom (a jeho predchodcom, ktory to cele zacal) nezostava len sa sklonit s obdivom. Buduje z nicoho nieco, co uz teraz pozna cely svet. Nasiel odvahu sa pustit do niecoho, co by mu kazdy pred tymi 10 rokmi vyhovoril. Pravdepodobne by ho oznacili za rozmaznaneho rojka s viziou, ktora je skor patologickou diagnozou… Dnes je vsetko inak a ludia dost v nemom uzase sleduju, kam ten Dubaj smeruje.

Jasne, nie kazdemu sa pozdava miestna architektura. Najdete tu neskutocne vela kritikov, ktori sa ironicky vyjadruju na adresu celeho Dubaj, inc. a vravia, ze je to cele iluzia, rychlo kvasene mesto s architekturou tipu hala-bala hura nech to mame najvyssie… Nikto vsak nemoze zapriet fakt, ze z nicoho sa podarilo vybudovat mesto, ktore ma svoj vlastny styl (hoci podla viacerych plytky, povrchny, taky-ci-onaky) a je zname po celom svete.  Ved kto by dnes nepoznal Dubaj?

Dubaju momentalne vladnu reality. Proste kazdy sa tu blazni po realitach a to je prave to, na com aj stoji ekonomika tohoto emiratu. Nie ropa, ale reality. Sejk nieco postavi, to sa preda a tak dalej. Do toho je tu celkom slusna infrastruktura (ano, dopravne zapchy su tu legendarne, ale ktore velkomesto ich nema..?). Je tu tiez velmi vela businesov, ktore odtialto obsluhuju pomerne zaujimavy trh stredneho vychodu. Je tu velmi bezpecne, skoro nulova kriminalita a pocasie je tu az na 3-4 mesiace famozne cely rok.  Navyse dane tu neexistuju.  Ani DPH, ani dan z prijmu, nehnutelnosti, proste z nicoho.  Jedina dan sa myslim dava na alkohol…

Takze reality. Ano, idu rapidne hore. Zas ale nie tak blaznivo ako v Bratislave, napriklad 🙂 Bratislava moze byt celkom porovnatelna s Dubajom, nech to uz znie akokolvek prapodivne. Kym prakticky ktorykolvek byt v Petrzalke zdvojnasobil svoju hodnotu v priebehu trebars 3-4 rokov, tak tu v Dubaji asi tak tiez… Navyse kedze je kurz miestnej meny – dirhamu naviazany na americky dolar a naopak koruna si razi svoju cestu nezadrzatelne dopredu, tak je tento rozdiel skor v prospech Bratislavy ako Dubaja.

Kolko tu stoji luxusny byt? My mame to stastie, ze byvame v pomerne luxusnom byte. Nie som odbornik na luxus, ale myslim, ze zatial v Bratislave nestoji vela bytov, ktore by sa rovnali hlavne co do polohy (ano, na plazi nestoji ani jeden :)) ci kvality spracovania, okolitej komunity, straznej sluzby, vybavenie spolocnych priestorov atd atd.. bytu, v ktorom byvame my. Ma rozlohu asi 90m2 a jeho cena sa pohybuje cca 1.8M v sucasnosti. Ked som sem prisiel pred 4 mesiacmi, tak ta cena bola cca 1.6mil. 10% hore. Dolar ale cca 15% dole..aj viac mozno. Takze byt v podstate pre slovakov zlacnel 🙂 Meter stvorcovy stoji asi 120tis/m2. Pri mori, pri plazi, v komunite, ktora sa do par mesiacov premeni na male mestecko. Uz teraz sa tu otvara mnozstvo restauracii, obchodov ci podnikov. Celych 8 mesiacov v roku sa mozete ist po veceroch prejst po promenade okolo restauracii, obchodikov a podnikov, alebo sa prejst proste po plazi. Susedmi su 5* hotely a na druhej strane je to Marina s pristavom a dalsimi restikami atd.. Samozrejme nablizku nechyba ani shopping mall, ktory otvoria v oktobri, resp. koncom roka.

Zaujimave je byty prenajimat.  Prenajmy sa tu uzatvaraju velmi rychlo, kedze sa sem stahuje stale viac a viac ludi.  Momentalne sa byt, v ktorom byvam ja prenajima za cca 120tis DHS na rok.  To je cca 55tis SK/mesacne s tym, ze najomne vyplatite na cely rok dopredu a dostanete NEZARIADENY byt.  Mate tam len kuchynsku linku bez spotrebicov a akusi napodobeninu rolldoru.  Fajn je to, ze z najomneho nemusite zaplatit ani halier dane.

JBR

Pokial ja viem, tak je mometalne celkom aj problem kupit byt v Bratislave pod 80tis za m2, resp. tie luxusnejsie sa zacinaju predavat nad 100tis m2.  Za kolko ho prenajmete?  No…o 50tis Sk za dvojizbak mozete asi snivat.  Mozno luxusne zariadeny… a z toho budete musiet este zaplatit aj dan.

Bublina? Ano, je to mozne. Ceny nemozu rast do nekonecna, to je jasne. Je Dubaj bublina, ktora coskoro splasne? Neviem, mozno. Hovori to vela ludi.  Tu je vsak viacero dovodov, ktore nasvecuju pravy opak:

– Dubaj este zdaleka neskoncil svoj rozvoj. Rastie 10 a viac % rocne. Ekonomike sa tu dari. Preco by mali ceny nehnutelnosti klesnut ked sa sem stahuje stale viac a viac ludi za pracou a za obchodnymi prilezitostami?

– Projekty, ktore su rozbehnute v Dubai – ako napr. Sport City alebo Dubai land – mimoriadne ambiciozne projekty na ktorych spolu pracuje viac ako 50tis robotnikov! Jedna sa o stovky hektarov, ktore sa zastavaju nielen bytmi, ale komplexnou infrastrukturou od zabavy az po rezidencne stvrte. Napr. sport city. Bude tu stat vraj 7 stadionov (SEDEM) a dalsie viacere sportoviska. Centrum sportu. Okolo samozrejme shopping mally, domy, byty, rekreacne zariadenia, hotely atd.. Dalsim mega-projektom je Dubai land. To bude nieco ako Disney land. Obrovsky zabavny park v strede a okolo golfove ihriska, domy, byty..atd… Vraj sa tam budu prechadzat obrovske roboticke dinosaurici v ramci projektu jurskeho parku. Nech decka vidia ako vyzerali tie obludy co vykapali pred x-milion rokmi… Tipujem, ze ten zabavny park bude urcite najvecsi na svete a nebude sa dat zrovnat so ziadnym inym, bude ho vidno z vesmiru a otvarat ho pride David Beckham, Tom Cruise, George Clooney a otvaraci ceremonial odspieva Elvis, ktory doteraz robil dvorneho spevaka pre niektoreho sejka.

– preco sa tieto veci podaria? Pretoze davaju zmysel. Dubaj sa stava a este sa len stane mestom, ktore bude chciet kazdy clovek raz navstivit. Proste ako kazde decko chce ist do Disney landu, tak teraz bude chciet kazde decko ist do Dubai landu. A to nielen deti z europy, ale decka z arabskeho sveta, Ciny, mali Pakistanci atd atd.. Dubaj ma proste ambiciu stat sa zabavnym a financnym centrom, ktore sa nachadza medzi Europou a Aziou.

Takze stale si myslite, ze Dubaj je jedna velka bublina? Ja si myslim prave opak. Myslim, ze Dubaj ma svoju buducnost praveze este len pred sebou. Naco by tu potom stavali najvecsie letisko na svete? To letisko bude mat trikrat taku prepravnu kapacitu ako najvecie letisko na svete 🙂 Pozrite si viac o tomto mega-projekte: http://en.wikipedia.org/wiki/Dubai_World_Central_International_Airport Myslim, ze turistov sem stihne navozit dost…

Aky je Dubaj? Dubaj nie je mesto v klasickom ponimani slova. Je to domov len pre velmi malo ludi. Ako to vystizne povedal jeden moj kamarat – Dubaj je autobusova zastavka v mojom zivote. Pridem sem, vystupim, poobzeram sa dookola a kym mi pride autobus, ktory ma zoberie domov, tak si to tu dobre pozriem. S tymto nazorom sa maximalne stotoznujem. Jednoducho sem ludia chodia sa zabavit, uzivat si, vidiet veci, ake nikde inde neuvidite, chodia sem za pracou a ked ich to vsetko prestane bavit, zbalia sa a idu domov. Na ich miesto vsak pride este viac dalsich ludi, ktori si tu radi pockaju na svoj autobus domov… Dubaj takto sice nebude mat svojich “starych Dubajcanov” ale zato bude mat nieco velmi cenne – novu krv, nove napady a ludi, ktory tu neziju preto, lebo nemaju kam ist, ale prave naopak – ziju tu, lebo tu chcu zit.

Ja vazne premyslam, ze by som si tu kupil byt. Len keby tych koruniek bolo viac dokelu!!! Ak niekto z vas ma umysel nieco vymysliet v Dubaji – napriklad si tu kupit byt a ten prenajat, ci si ho nechat ako “letne domec na horsie casy” tak velmi rad pomozem. Som tu, zatial nikam nejdem a myslim, ze by som vedel pomoct. Kludne dajte moj kontakt ludom, ktori nad niecim takymto uvazuju a verim, ze budem vediet pomoct.

Takze zdravim a budem sa tesit na navstevnikov! Maj je uz vybukovany, ale na jun zatial nemame nikoho 🙂 Vstupenkou su aspon tri kartony piva a stangel madarskej salamy.

Leave a Reply