Snowboardovanie s kolenom po plastike – po 7 mesiacoch

Po 7 mesiacoch som si povedal, ze je uz cas na otestovanie kolena.  Bola ta tortura, ktoru som podstupil pre lepsie koleno toho hodna?

Takze podme na to.

Mozno ste si precitali, ze operaciu som mal niekedy koncom maja.  Ak teda su moje pocty spravne, tak nejaky 23 december by mal byt 7 mesiac po operacii.  Vseobecne sa vravi, ze vrcholovy sportovec sa moze vratit na travnik, svah ci na parkety asi po siestich mesiacoch od operacie, kde mu nahradili predny krizny vez.  Ja sice vrcholovy sportovec niesom (hoci niekedy si myslim, ze som :)), ale predsa som to len chcel vyskusat.  Z casti aj preto, lebo tu torturu operacie som podstupil hlavne..vlastne IBA preto, aby som mohol sportovat ako predtym.

Priprava
resp. rehabilitacia.  Je samozrejme pilierom k vyzdraveniu.  Prvym pilierom je samozrejme uspesna operacia a druhym je rehabilitacia, ktoru nesmie clovek podcenit.  Ja som nerehabilitoval tak poctivo ako iny ludia na tomto blogu – napr. Lubomir ale zas to nebolo odflaknute.  Snazil som sa aspon 1-2krat do tyzdna chodit do posilky (posledne tri mesiace) s tym, ze som robil cviky na posilnenie kolena, kedze pohyblivost uz bola (uz som urobil drep).  Dovtedy som bicykloval a vesloval.  Posledny mesiac som presiel na tazsie vahy a fakt ze intenzivny trening.  Behal som, robil drepy s cinkou (cca 80-90kg) a robil predkopavacky s lahsimi vahami (tazsie som proste nevladal “predkopnut”) no a tiez som cvicil na schodiku (stupnes si na schodik s tym, ze koleno je cca v pravom uhle a postavis sa, znova do drepu a tak dalej…).

Tiez som posledny mesiac zacal papat extra-vyzivu – tabletky pre Svarcov – s anabolickymi ucinkami.  Drahe a na skatuli bolo velkymi ze “NO SIDE EFFECTS – ziadne vedlajsie ucinky”.  Takze len svaly. 🙂

Subjektivne som sa uz citil dobre.  Koleno stabilne, pri behu ma koleno uz nebolelo a pri drepovani aj s tazkou cinkou tiez vobec nie.  Po cviceni tiez nie.  Mozno trocha, ale posledne dva tyzdne uz ani po narocnom treningu s tazkymi vahami.  Pri sprinte to este nebolo ono – pobolievalo az do bodu, kedy som musel zastat uplne…ale nakoniec snowboard nie je sprintovanie zejo.

Takze 23 decembra som sa vybral na Semmering, uviazal si boty, potom aj snowboard a spustil som sa s malou dusickou dole decentnym rakuskym svahom.  Uz po par metroch som si s radostou vydychol a zacal sa tesit ako male dieta.  Islo to vyborne, koleno v pohode drzalo a bola v nom aj potrebna sila na zapretie a udrzanie balasu v obratkach.  Este musim poznamenat, ze som snowboardoval bez ortezy, ktoru sice mam, ale nepytajte sa ma prosim preco, som si ju nevzal.  Utesil som sa tym, ze orteza je mnohymi (doktormi) aj spochybnovana a jej ucinok nie je dokonca potvrdeny ako 100%.  Niektori povedia, ze urcite pomaha, ini vam povedia, ze nepomaha a navodzuje falosny pocit istoty a bezpecia.  Orteza ma nezastupitelne miesto tesne po operacii, kedy je vez cerstvy a aj maly pohyb by mohol sposobit velke komplikacie, no pri zrehabilitovanom kolene a sporte jej funkcia je vraj otazna.  Takze ja som ju nemal.

Nosil som ju napr. pri robeni drepov s cinkou, alebo pri predkopavackach a mal som ju “pre istotu”.  Neviem ci mi pri niecom pomohla.  Mozno ano, mozno nie.

Takze vsetko islo dole svahom skvele a ja som sa velmi tesil.  Koleno dokonca bolelo menej ako ked som na svahy opet zautocil po uraze (s roztrhnutym vezom).  Vtedy to dost bolelo prvych par jazd a postupne sa to znormalizovalo…az kym som si koleno pri jednom malom skoku nevyvrtol znova..a potom znova a znova asi tak kazdy druhy den snowboardovania.  Brrr.

Takze som sa vozil a tesil.  Musim priznat, ze moja kondicka je v keli.  Kazdu chvilu som sa musel zastavovat a zhlboka sa predychavat, pripadne zastat preto, lebo som uz skratka nemal silu v nohach.  Nachvilu som si klakol, rozdychal sa a zas dole 100-200m a tak dokola.  Nesmejte sa!

Takto to islo celkom dobre, ja som opatrne snowboardoval a zistoval, ze vsetko je fit.  Len ta kondicka.

Postupne som prestaval vladat a zastavky som musel robit castejsie, tak sme sa vybrali do Ski hutte, tam som si posedel asi 30-45 minut a pocas jazdy dole som sa rozhodol, ze to uz nie je ono a radsej prestanem.  Cisteho casu som mohol snowboardovat tak 2-3 hodinky.  Zacal som citit trocha slabost v kolene a zacal som sa aj trocha obavat.  Mal som tiez pocit, ze mi napucha.  Nic vazne ale.  Cestou domov zo Semmeringu sa moj strach trocha zacal stupnovat a koleno este trocha viac bolelo.  Ked som prisiel domov, tak uz som vedel, ze veru to nie je dobre a ze to nie je bolest, ktora proste boli par minut po snowboardovacke a nasledne rychlo odide.  Skusil som ist potom domov pekne po schodoch (s tym, ze som bral dva schody naraz) a islo to sice, ale uz som citil dost vyraznu bolest ako som s kolenom isiel tie dva schody.  Bolest z vnutra z kolena a tiez slabost.  Doma som si dal prec tu neoprenovu stahovaciu bandaz a zistil, ze koleno aj celkom slusne napuchlo.  Dal som si ladovy zabal.

Rano to bolo o nieco horsie, ale zas nie o moc.  Pri chodeni som nekrival, ale napr. ked som si chcel drepnut alebo ist po schodoch, tak ta bolest bola znacna a koleno bolo strasne slabe a bolave.  Utesoval som sa len tym, ze je asi oslabene.

Na treti den to bolo asi najhorsie.  Opuch bol najvecsi.  Koleno bolo dost viditelne napuchnute.  Nebolelo na dotyk, ale napr. kvoli opuchu sa nedalo ani pokrcit viac ako cca 120 stupnov.  Divne napuchlo hlavne v okoli jazvy, ktoru mam asi 3-4cm nad jablckom na lavej (vonkajsej) strane (lava noha).  Pri tej jazve to aj predtym bolo take akesi “tvrde”.  Nebolelo ani neboli to sice na dotyk…ale citit, ze tam nieco “je”.  Mozno klinec..neviem.  Tam sa mi zdalo, ze to napuchlo najviac.  Ked som nohu pokrcil a potom sa ju snazil vystriet tak v cca 40-45stupnoch to riadne zabolelo a tazko sa mi vystierala ten kusok cca 5 stupnov.  Tiez to bolo doprovadzane tichym puknutim a celkom slusnou bolestou vo vnutri kolena.  Koleno sa tiez zdalo neuveritelne slabe v tom bode.  Ale len tam.  Ak by som robil napr. predkopavacky tak som mal pocit, ze by som “nepredkopol” ani 1 deko.  Najhorsie to bolo asi 3 den s tym, ze odvtedy sa to dost pomaly zlepsovalo.  Ako koleno odpuchalo tak sa vracala aj ohybnost.  Pri chodzi to nebolelo prakticky vobec – jedine pri schodoch – aj hore ale aj dole.

Dnes je 3 januar, teda 11 dni po a stale to nie je fit.  Stale trocha napuchnute a uz nohu sice vystriem prakticky bez bolesti, tak stale dole schodmi alebo hore schodmi to nie je ono.  Hoci bolest je uz len mierna.  Stale ta slabost a neistota.  Dobre je ale aspon to, ze sa to zlepsilo.

Tak co – odpornici moji – co vy na to hovorite?  Podelte sa prosim s vasimi skusenostami.  Ake to bolo potom, ako ste sa vratili k sportu – po prvom odohratom zapase, po akom case, ako sportujete teraz po x-mesiacoch a co si myslite o mojom stave?

Ja som svoju situaciu opisal na jednej stranke (snad sem dam aj link) – inak velmi dobry zdroj pre nas kolenarov – s dobrym a velmi zivym forom so stovkami ludi, ktori tam prispievaju a diskutuju o svojich problemoch.  Len ja blbec som si uchoval linku na pocitaci..ktory uvidim najskor o 2-3mesiace.  Ak si inak date do vyhladavania v GOOGLI daniel keder tak by sa to tam malo objavit (stranku indexuje google).  Akysi tipek mi odpisal, ze sa mu to zda ako pomerne normalna reakcia potom, ako som po prvykrat vyraznejsie zatazil koleno.  Tak dufam len, ze ma pravdu a ze ma nebude cakat od teraz po dalsie roky vzdy len pol dna snowboardovacky a potom x-dni bolacky 🙂

Diky moc za vase nazory a podelenie sa s vasimi skusenostami!

7 thoughts on “Snowboardovanie s kolenom po plastike – po 7 mesiacoch”

  1. zdravim Daniel, ja som v piatom mesiaci 🙂 po operacii a stale to so sportom nevyzera, aj ked priprava je celkom slusna, koleno stale pobolieva a niekedy nie som schopny odcvicit drepy ani s 20kg zavazim, ale nie preto ze by som nemal silu ale pre bolest v kolene najskor tam dole potom aj hore nad jabkom. ale nie vzdy raz boli inokedy nie, zacal som pravidelne behavat tak 5-15 minut 2x tyzdenne a pri behani uz skoro vobec neboli, minule som si dal peknu turu na bicykli asi hodinu slapania do kopca a hore som mal pekne rozcvicene koleno akoby som ani nemal operovanu….na druhy den som okrem svalovice koleno mal bez problemov…..stale sa na lyzovanie necitim a aj ked som mal ine plany pockam aspon na ten siesty mesiac po operacii….
    neviem ci je to v tom ale ked ma po cviceni boli koleno tak si to sprchujem tak 10 minut v ladovej vode a to tu u nas na severe je pekne ladova a potom mi to aj pol hodinu este chladi koleno a na druhy den mam koleno viac menej fit..
    chcem sa ta opytat, tie drepy robis len po pravy uhol resp. max stehna rovnobezne s podlahou? urobis drep bez zavazia az uplne dole na doraz a kedy si to najskor urobil?
    co sa tyka toho snowboardu myslim ze si to zatazil az moc 2-3 hodiny je fakt dost, a este ked to koleno si muselo zvykat na “nove” pohyby a zatazenie, ale ja by som asi tiez neodolal. mozno ta orteza by mala opodstatnenie aspon v zaciatkoch sportovania.
    zatim cuzzzz

  2. to fuco: čo ja viem, drepy by sa nemali robiť vôbec – podľa niektorých lekárov; ale je nutné povedať, že niektorí povoľujú drepy (a ja ich rovnako využívam), a to presne ako si povedal, kolená do pravého uhlu a nemali by veľmi “vyčnievať” cez chodidlá a chrbát by mal byť vystretý…
    najhoršie je, že po drepoch (u m

  3. no na stehna okrem drepov este tlaky na pristroji v posilke-legpress, výpady, drepy na jednej nohe, schody, bycikel, ja predkopavanie nerobim je to rizikovy pohyb a na narast svalov nema takmer ziaden efekt. na hamstringy zakopavanie a mrtvy tah s vystret.nohami.
    na stabilitu len improvizujem : balancovanie na latke pod ktorou je napriec ina latka, balanc na jednej nohe so zavretymi ocami, na nerovnej podlozke, a pod.

  4. No ak nieco boli, nemalo by sa to cvicit. Je to hlupost. Pozor na to. Ja drepy vobec nerobim, ked tak sa postavim mierne rozkrocno a mierne podrepy len, celkom to da zabrat na stehna. Na nohy sa mi vyplatili schody, slapat do nich, a potom vytahom spat dolu. Taktiez je velmi dobry veslovaci stroj a to nielen na nohy, v podstate na cele telo. Mrtve tahy, bycikel. Je toho dost, treba si vybrat, sem tam poboli aj mna, dam si par dni oddych, ale nikdy necvicim, ked boli. Vraj aj poskoky a svihadlo, ale to ma nikdy nebavilo. Mne sa sem tam tiez naleje po poriadnej namahe. Da sa pomoct masazou stehna nad kolenom, ak je noha vo zvysenej polohe, vacsinou do rana odpuchne.
    vlado

  5. ahoj te vsetci!
    caka ma operacia(plastika)kolena!po uraze mojho kolena sa mi rozthrol prostranny a predny krizny vaz v pravom kolene!tiez mam poskodenu chrupavku a meniskus!lenze mam slabe slachy a tym aj step na mojej nohe kedze nie som vrcholovy sportovec!hlavne sa bojim velkej jazvy!a tak mi pri konzultacii v topolcanoch odkial pochadzam bola z hladiska kozmetickeho ponuknuta moznost nahradneho stepu od darcu (mrtvoli) kde je riziko zlyhania ci infekcie!ale aspon by nebol taky zasah do mojho tela tym ze by mi nemusela zobrat z mojho stepu a bola by iba 2 cm jazva!alebo by sa nahradil step z mojho zdraveho kolena cim moc nesuhlasim pretoze by som si oslabila aj to zdrave koleno!a tak som v koncoch a neviem sa co najrychlejsie rozhodnut!totiz uz 19 maja mam termin!ale chcem sa aj poradit s inymi lekarmi..!nemate kontakty na ortopedov ci navrhy na spickovych lekarov???koho by ste mi odporucili?aku nemocnicu ci sukromnu ordinaciu?
    p.s.ake vy mate jazvy?a ako vy ste spokojny zo svojimi operaciami?
    prosim vas odpovedz te mi na moj mail co najskor potrebujem pocut aj vase nazory!mozte ma z kontaktovat aj na mojej e-mailovej adrese textranio@azet.sk
    s pozdravom monika

  6. Ahoj monika!

    jazva najprv – no..zostava celkom slusna jazva… Step od darcu je dobra volba a infekcia je sice mozna, ale dost nepravdepodobna. ved si to nechaj vysvetlit lekarom ako postupuju… To tkanivo nema vela krvy, takze aj to znizuje riziko nakazenia.

    ma to ale velke plusy – neberu step a teda mas ovela rychlejsiu rekonvalescenciu.

    dobri doktori – to by som isiel do Rakuska 🙂 ale na slovensku – skus Sport Clinic (maju aj internet.stranku). Aj na mojej stranke vo fore je plno ludi, kt. tam boli operovani a boli velmi spokojni.No a potom su aj statne nemocnice. Skus si napisat do hlavneho fora (k clanku kde pisem o samotnej plastike) a tam su ludia operovani v Ruzomberku atd..

    Ked budes mat jazvu – tak jedna rada – aspon 2 roky si potom koleno neopaluj, resp. si ho natieraj vysokym faktorom. Slnko ti totiz jazvu zhorsuje… po par rokoch je to potom ok.

    Drzim palce a poradim Ti jedno – skus sa nechat vysetrit aj viacerymi lekarmi, sukromnymi aj statnymi a uvidis kto bude mat u teba najvecsiu doveru…

  7. Milí prispievatelia,

    Diskusia k tomuto príspevku sa takpovediac vymkla z kontroly 🙂 Viac ako 700 príspevkov. Wow!

    Fórum je skvelé s množstvom skvelých rád, tipov aj úžasnej podpory jeden druhému. Stalo sa však trocha neprehľadným a ja som sa po zvážení pre a proti rozhodol pre lepší spôsob vedenia tohoto fóra. Vytvoril som fórum, na ktorom sa dá oveľa lepšie diskutovať. Poskytuje oveľa širšie možnosti pre vás, prispievateľov. Umož

Leave a Reply