Idem na operáciu kolena – čo môžem čakať

Ak ste sa už rozhodli podstúpiť plastiku – teda že vám nahradia pretrhnutý väz, tak tu je zopár vecí, na ktoré by ste sa mali pripraviť:

Na operáciu by ste mali ísť k lekárovi, ktorému 100% dôverujete a ktorý vám všetko dobre vysvetlil.  Jednak riziká, čo môžete od operácie očakávať a taktiež to, čo všetko hodlá počas operácie urobiť.  So zranením totiž väčšinou nie je spojené len roztrhnutie väzu ale aj pochrámané menisky, alebo poškodená chrupavka.  Toto sú všetky veci, ktoré by mal doktor vedieť ak vám už predtým urobil artroskopiu.  Ak nie, tak sa ho opýtajte čo všetko plánuje opraviť, čo videl na MRI vyšetrení atď.

Čas na operáciu si vyhraťte taký, kedy viete, že aspoň dva týždne budete mať kľud a budete môcť zostať doma.  Ak máte sedavé zamestnanie, tak podľa mojich skúseností sa reálne môžete vrátiť do práce najskôr po 10-15 dňoch.  Problémom je, že noha vás bude bolieť ak ju nebudete mať vyloženú a najlepšie aj zachladenú.

Ak pracujete fyzicky tak doba PN bude podľa mňa podstatne dlhšia ako 2 týždne.  Lekár vám povie.

Ročné obdobie je asi jedno.  Asi by som si dobre rozmyslel či chcem sedieť doma trebárs počas najväčších horúčav ak nemám klímu.
informujte sa, akým spôsobom vás bude operovať.  Sú dve hlavé metódy – zlatý štandard je odobratie väzu z predu – teda z jabĺčka a píšťaly.  Táto metóda je možno najviac používaná, lebo sa rýchlejšie uzdravíte ako pri odobratí väzu z hamstringov.  Ide tu hlavne o to, že pri prvej metóde vám operatér odoberie väz aj s trochou kosti a takto to zasunie do tunela, ktorý vyvŕtal.  S kosťou sa väz zahojí rýchlejšie.  Ak vám väz odoberie z hamstringov, tak sa väz hojí trocha pomalšie (cca do 3 mesiacov kedy bude ako-tak zhojený).  Podľa mojich skúseností je však prvá metóda o dosť bolestivejšia a pre dámy tiež podstatný detail – jazva bude oveľa menšia a nenápadnejšia ak vám väz odoberú z hamstringov.

Pokiaľ použijú vnútorné šitie, tak jazva bude mať cca 3-4 cm a bude vyzerať ako väčší škrabanec.  Oproti extrakcii väzu patella – tibia je to aj viac ako 7cm a fakt ze škaredá námornícka jazva.  Pre chalana paráda, pre baby asi dôvod na pouvažovanie…  Neviem, či sa dá šiť aj vnútornými stehmi extrakicia väzu patella-tibia.  Predpokladám, že áno.  Opýtajte sa lekára.

Ostatné jazvy sú malinké, dva stehy ak vôbe to.  Tiež sa informujte aké skrutky do kolena dostanete.  Rozpustné alebo titánové šróby?  Uprednostnil by som jednoznačne rozpustné a to hlavne z týchto dôvodov – rozpustia sa a v kolene nebudete mať cudzí predmet a po druhé, asi ešte dôležitejšie – v prípade, že vám koleno budú musieť robiť ešte raz, tak je pomerne komplikované šróby vybrať a na ich miesto dať nové.  Tiež pri opätovnom zranení kolena je diagnostika pomocou MRI problematickejšia, keďže tam máte titánové šróby.

Čo sa týka pevnosti sú obe varianty prakticky zhodé.

Je tiež pravdepodobné, že si typ operácie vybrať nebudete môcť a operatér sa rozhodne pre jednu alebo druhú alternatívu.  Nechajte si to vysvetliť.

Narkóza

tiež si asi nebudete môcť vybrať, no sú dva spôsoby – celková narkóza alebo narkóza od pása dole.

Po celkovej narkóze sa zobudíte pravdepodobne na riadnu zimu, ktorá vás ale skoro prejde.  Bolesť nastúpi do hodinky-dvoch, no od toho je tam zdravotný personál aby vám podal lieky od bolesti, alebo vám inak pomohol.  Veľa ľudí po operácii ani nepociťuje bolesti.  Ja áno.

po operácii bude koleno napuchnuté možno aj do gigantických rozmerov.  Radšej sa naň ani nedívajte.  Opuch časom samozrejme ustúpi!  Dôležitá je ohybnosť, no najmä ohybnosť smerom k VYSTRETIU kolena.  Je oveľa dôležitejšie aby ste koleno dokázali úplne vystrieť ako to,a by ste ho čo najskôr dokázali pokrčiť.  Pokrčenie kolena príde časom (ako bude ustupovať opuch), no vystretie nesmiete zanedbať.  Pozrite si cviky na mojom blogu v inom príspevku v sekcii o kolenách.

určite si zadovážte kvalitné “chladenie”.  Zachladené koleno oveľa menej bolí a čo je možno ešte dôležitejšie – uzdravuje sa rýchlejšie.  Ideálnou zdravotnou pomôckou je chladiaci systém AIRCAST.  Do “bandasky” nalejete studenú vodu, zasypete ľadom, alebo ešte lepšie tam postavíte plastovú fľašu so zmrznutou vodou.  Na obviazanú nohu potom dáte AIRCAST obväz.  Dvihnutím bandasky pomocou gravitácie studená voda natečie do AIRCAST obväzu a vaše koleno je krásne zachladené.  Opakovať každých 15-30minút.

aircast knee

ak ho chcete zapožičiať, kontaktujte ma!

kúpanie po operácii.  Kúpať by ste sa nemali pokiaľ máte stehy.  Modernejšie techniky operovania však eliminujú stehy a môžete dostať špeciálne náplaste s ktorými sa môžete kúpať prakticky hneď po operácii.  Na Slovensku toto počas mojej prvej operácie nezafungovalo a ja som sa dva či tri týždne kúpal s igelitovým sáčkom na nohe…

spať po operácii asi nebudete najlepšie.  Väčšinou dostanete pevne zafixovanú ortézu aby zostala noha počas spánku vystretá.  Dá sa to prežiť

podľa mňa by ste si tiež mali nájsť “opatrovníka”, ktorý vám pomôže aspoň prvý týždeň-dva.  Pre mňa najťažšie bolo si navariť, resp. si nachystať jedlo.  Počitajte s veľmi slabou mobilitou prvý týždeň – dva.  Prvý týždeň budete pravdepodobne behať po byte o barliach.  Pozor na mokré povrchy, resp. na šmykľavé “koberčeky” ktoré môže pod barlou pokĺznuť.

Čas budete tráviť väčšinou v posteli, resp. na gauči s vyloženou nohou.  Odporúčam dobré knihy alebo seriály.  Funkčná WIFI je povinnosť!

a nachystajte si PLNÝ mrazák ľadu.  Mne chladenie zaberalo ešte lepšie ako lieky od bolesti.

Ešte pred operáciou si vybavte dobré rehabilitácie a naštudujte si tiež pár cvikov, ktoré budete robiť ihneď po operácii, týždeň po..atď.  Čím ich bude viac tým sa budete menej nudiť 🙂  Ak máte možnosť, tak si požičajte kvalitnejší stacionárny bicykel.  Samozrejme všetko konzultujte s lekárom čo sa týka rehabilitácií.  Pamätajte, že rehabilitácia je druhou polovicou úspešného návratu k zdravému kolenu!

9 thoughts on “Idem na operáciu kolena – čo môžem čakať”

  1. z niektorymi vecmi nesuhlasim. napriklad mne brali vaz z hamstringov v augeste som mala operaciu a teraz ma ta jazva centimeter asi a skoro vobec nieje vidiet. a mam titanove sroby pretoze mi ichoperater odporucil ak chcem koleno viac zatazovat ze ho tie sroby budu lepsie spevnovat

  2. a este jedna vec….barle mi nedalil dokonca som mala rozkazom po operacii chodit bez barli.HNED! a ortezu mi takisto zakazali vraj by mi zbytocne oslabila sval. a myslim ze ta operacia dopadla naozaj dobre. po 6 mesiacoch som lyzovala a naplno sa venujem sportu a treningom:)

  3. …tak som celkom rada za tieto informacie, pretoze prezivam akurat peklo. Som po operacii kolena, robili mi ateroskopiu, odstikli mi nejake dva vyrastky a trochu vraj zbrusili meniskus, a vaz co mam natrhnuty , tak ten nechali tak. Kazali mi cvicit cviky a uz aj ohybat koleno a chodit. No kedze som dost aktivna tak som si to rovno namierila vonku k druhemu bloku a spat plus vencenie psa. Prisla som domov a zacalo to. Nebit vasho prispevku, tak si myslim, ze uz mi budu nohu pomali amputovat. Je to fakt strasna bolest. Mala som aj obavi ci to nie je tromboza, kedze ma s nou strasia. No len ten opuch je taky, ze neviem velmi vyrovnat teraz koleno, dost to tlaci a je tam strasne silny tlak. Neviem ci mat nohu obviazanu alebo nie. Ortezu mat nemam, to mi lekar povedal. Najradcej by som tu nohu odrubala keby sa dala….strasne to boliii….auuuu. tak este raz dakujem za tento clanok, pretoze mna uz chytala panika a sla som psychicky dost dole.

  4. ….tak len dopisem ako to dopadlo….na vecer som si musela zobrat ibalgin, dost dlho nezaberal, ale nakoniec to zabralo a noc som prespala. Koleno rano ale vyzeralo ako pred tym, len menej bolelo lebo sa asi uz ani nemala kde rozpinat. Opuch vyzeral ako keby vam narastol novy sval nad kolenom , bol tak silny, ze mi niekde v kolene tlacil najskor na nejaky nerv, pretoze ma strazne bolel clenok a to urcite nebolo z toho chodenia.Rano som sal k doktorovi, vytiahol mi 80ml krvy,takze ludia netrapte sa a urcite to rieste. Este k tomu obvazu….mam dva, jeden taky normal a druhy elasticky, ktory treba davat dole na vecer a vela vela ladu!!!!

  5. rozhodne sa vam potom ulavi a to dost, budete moct konecne dopnut nohu v kolene, co sa koly tomu opuchu nedalo. Ten opuch mi ohol koleno mozno o 5 az 10 stupnov. Teraz mam nohu oblozenu zmrznutym reznom na nedelu a mrazenym hraskom, kedze nemam iny obklad ako tento….ale je to fakt strasna ulava….

  6. Bol som na artroskopii kolena a lekár mi nepovedal takmer nič, čo mi vlastne robil. 24 hod po zakroku som siel domov, dosatl som barle. Na dalsi den som ich uz nepotreboval, koleno ma uz nebolelo, ale bol sm opatrný pri pohybe. Precvičoval som sporadický cviky, kt. mi ukázala zdravotna sestra. Momentálne som takmer tri týždne po zákroku a citim sa fantastický. Stále sa bojím zatazit koleno hore schodmi, pretoze mám neistý pohyb. Neviem, ci si mozem dovolit ho uz zatazovat. Uz vobec neviem, kedy si mozem dovolit ho zatazit naplno !

  7. Zdravím. Idem v marci na extrakciu. Idu mi vyberať 2 skrutky s kolena a to len v lokalnej anesteze. Chcem sa spytat ci je to az take bolestive ako sa hovori. dakujem s pozdravom lenka

  8. nie nie je!! Vybrat skrutky z kolena – to nebude boliet, nic sa neboj! Za den/dva uz budes uplne fit.

    zaujimave, ze Ti nedali rozpustne skrutky, kt. sa davaju myslim ako standard…

  9. Ja som bola na plastike kolena v Ružomberku. Strasna bolesť, primar mi ani nepovedal čo mi robil, vyčítala som si to len z papierov Ana druhej kontrole, keď som už nemala také bolesti, tak som sa opýtala aké srouby mám v kolene, odpoveď – titánové. Nutnosť kolena je horšia ako pred operáciou už by som druhy krát nesla.

Leave a Reply