O mne

Vitaj na mojom blogu!

Dve veci, o ktorých blogujem:

– môj život v Dubaji
– problematika zranenia/operácie predného krížneho väzu (ACL), so skvelým fórom, kde si ľudia navzájom pomáhajú vymienaním skúseností a rád.

Ak ma chcete kontaktovať, skúste:

Inak email: daniel@keder.sk

Aktualizácie môjho blogu do vášho mailu:

24 thoughts on “O mne”

  1. Zdravím Vás,

    dnes som si prečítal 400 príspevkov a je to naozaj zaujímavé. Vo Vašom príspevku č. 403 ste písali o oslovení odborníkov. Neviem či ešte v ďalších 200 príspevkoch bude niečo s odborníkmi, ale dnes už nevládzem čítať a týmto Vás chcem požiadať o e-mail, keď sa Vám podarí skontaktovať s odborníkom.
    Mám ísť na operáciu nakoľko mám natrhnutý LCA / neviem prečo sa píše všade ACL / a šikmá gr.III lézia MM zadného rohu a tela. Volal som aj do Chirurg. centra aj do Sport Clinik no a veľmi ťažké sa rozhodnúť, nechcem vyzerať ako blbec že pôjdem aj tam aj tam a potom sa rozhodnem. Inak mám 41 rokov a dúfam, že si ešte zalyžujem. Inak mám rok po vykrútení kolena na lyžiach a tento týžde

  2. Tvoj článok o ACL je super.Väz mám odtrhnutý,ale koleno mi zatial nevyskakuje len je volné a pobolieva no dá sa to prežiť,ale pri športoch nosím ortezu.Ja operaciu odkladam už 3 roky mam obavu ake to bude po pár rokoch od operácie,tak ma zaujima ako sa ti žije po plastike teraz.Podla tvojho članku totiž usudzujem,že ju máš už viac ako rok po plastike.Ak maš niake informacie a názor inych ludi,ktorý to maju zoperovane už niaky ten rok tak sa poteším.

  3. ahoj Katka. Aj ja mam roztrhnuty krizny vaz. Uz 2 roky po artroskopii, a koleno zatial ok. Odporucena je plastika, ale zatial nevidim dovod preco. Koleno je v pohode, nevyskakuje. Lekar bol sam prekvapeny ako koleno drzi napriek roztrhnutemu vazu. Ja si myslim, ze ked sa na operaciu necitis, nechod.

  4. Ahojte, čítam veľa článkov a diskusiíí u Vás. Väčšinou po artroskopii, ktorú som podstúpila 20.3.2009 ste napísala celkom dobré ohýbanie po rehabilitáciách. Ja poctivo chodím na RHB, cvičím v robote asi 4 x a doma 4x cez pracovný den. Cez víkendy viacej. Uz zacinam byt na tom psychicky dosť zle (dnes som sa totalne na rehabke strapnila nekontrolovatelnym plačom ) že noha stále neposlúcha.Ako tak ju rozhýbem a za hodinu je zase tuhá..no a ráno ani nevravím. Je to možne že po 4 týždnoch síce nohu ako tak vystriem na chvíľu ale nezohnem ju viac ako do polovice, stále ma bolí a ťahá? ( mala som z lyžovačky natrhnutý pravý krížny väz a pri operácii zistili aj poškodenie chrupavky a meniskusu ) 19. 5. idem na plastiku a začínam mať panický strach, že ju jednoducho nerozhýbem. Dnes nám doviezli stacionárny bycikel tak skúsim ten. Na RHB ma vždy zvozí, že zle chodím, že je to málo ohybné, nohu mi ťahá sestra do odpadnutia a cviky, ktoré mi s nou robí ( okrem bežných ) sama doma nevládzem tak dobre a presne robiť.. bol niekto z Vás na tom tak ako ja, že ani po 4 týždnoch to nešlo? Vdaka za odpovede.

  5. Katka,

    hmm…4x cvicit to znie viac ako dost 🙂 zalezi ake cviky robis. Pozri – ja niesom expert na rehabilitacie, ale mne sa zda, ze bud
    1. mas zly rehab program, resp. zleho cloveka s kt. rehabilitujes – nevyzna sa proste

    2. problem v kolene, kt. ti nediagnostikovali spravne a treba to spravit

    Je ABSOLUTNE neprijatelne aby ti niekto tahal koleno do BOLESTI!!!! to je jedna z prvych zasad rehabilitacie – ze stale pendlujes pod prahom bolesti – tesne, ale POD! Bolest totiz signalizuje problem a sposobovanim bolesti este nikto nic nevyriesiel (okrem masochistov :)). Ja by som Ti poradil OKAMZITE zmenit rehab. pracovnika! Zas 4 tyzdne nieje zas taka dlha doba aby si nohu nezohla – fakt nie! OKAMZITE ale musis prestat s takymi cvikmi, kt. Ti sposobuju bolest, lebo bolestou len sposobujes traumu na veci, kt. sa maju hojit. Tym, ze citis bolest to vsetko len dalej zranujes a nemoze sa to vonkoncom zahojit!

    Skus kontakt: regecen@regecen.sk je to clovek, kt. sa zaobera rehabilitaciami a ozval sa cez tuto stranku ze ponuka pomoc. Vyskusaj a uvidis…

    Inak diskusia ku kolenam je na: http://www.keder.sk/blog/forum

    je to lepsie miesto na diskusiu ako toto…

    Daj vediet ako napredujes!

  6. Dobry, ja som si tuto stranku prebehla len zbezne ale myslim ze je to jediny schopny web, ktory som nasla a je plny informacii..chcem sa spytat..asi pred 3 tyzdnami som si natrhla predny krizny vaz a zdeformovala chrupavku.Chrupavka sa o seba postara sama sice to bude trvat min. pol roka ale aj tag..lekar operaciu nespominal a ja som bola len rada, ale este by som si chcela zahrat plnohodnotny volejbal..on mi spominal ze ortezy ktore su schopne dokonale chranit koleno pred urazom stoja 40000-60000SK a chcem sa spytat ci s nimi nemate nejake skusenosti, pripadne rady ake su najlepsie ci su naozaj potrebne az take drahe atd atd atd:)akukolvek radu len uvitam..plus kde ich vobec mozem najst lebo zatial som ziadnu taku nenasla na nete teda ani zmienku..

  7. Ahoj, precitala som si tvoj pribeh o hospitalizacii kvoli plastike krizneho vazu na Slovensku, celkom sa s nim stotoznujem!
    Co sa tyka “dubajskeho paradoxu”, odpoved je jednoducha : ROPA!
    Nebudem sa tu rozpisovat do detailov, ale diskusia na tuto temu by bola urcite zaujimava. Zial, aj trochu smutna pre nas zvrchovany stat..
    Vsetkym odvaznym, ktori maju za sebou tuto bolestivu operaciu, zelam vela zdaru a hlavne trpezlivosti!

  8. Tak som po plastike, a už viem prečo som mala také bolesti po artroskopii a nemohla som to rozcvičiť. Pri druhej operácii keď doktro koleno otvoril, povedal, že to bolo na fotku. Roztrhnutý väz, ktorý mal ostať roztrapkaný zrástol spolu s jazvami a zrastami….takže sa mi nedivil, že to nešlo. Plastiku som absolvovala 20.5. a nesmierne sa mi uľavilo. Ostala som až doteraz na PN a chodím rehaibilitovať. 27.7. idem na KOváčoú. Ale je to poznať, že už nemám zrasty a nebolí to tak, ohnem na 110…super.

  9. Tak som po plastike, a už viem prečo som mala také bolesti po artroskopii a nemohla som to rozcvičiť. Pri druhej operácii keď doktro koleno otvoril, povedal, že to bolo na fotku. Roztrhnutý väz, ktorý mal ostať roztrapkaný zrástol spolu s jazvami a zrastami….takže sa mi nedivil, že to nešlo. Plastiku som absolvovala 20.5. a nesmierne sa mi uľavilo. Ostala som až doteraz na PN a chodím rehaibilitovať. 27.7. idem na KOváčoú. Ale je to poznať, že už nemám zrasty a nebolí to tak, ohnem na 110…super.

  10. Som v Koncoch….Mam len 16 rokov a mam roztrhnuty zadny krizny vaz stalo sa mi to 9.8.2009 pri futbale ked ma vlastny brankar znicil….Bol som na artroskopii bol som na magnetickej rezonancii a vraveli ze mam meniskus a pri operacii zistili ze mam roztrhnuty vaz citam o tom same clanky diskusie a chodim na chir. stranky a docital som sa ze zadny krizny vaz sa zrasta chirurg mi povedal ze nezrasta mam otazku mam ist na operaciu v 18 lebo teraz nemozem bojim sa ze to doseru

  11. Cau Mates!
    Preco by si mal byt v koncoch prosim Ta??

    Hmm…zranenie zadneho vezu nebyva az take caste… Je ovela menej bezne ako zranenie predneho krizneho vezu.

    Ziaden vez v kolene sa nezrasta, sorry. V kolene su tekutiny, kt. rozpustaju VSETKY krvne zrazeniny, takze aj ked anatomicky je mozne aby sa vez zrastol (ako slacha), tak prakticky to kvoli tekutine kt. sa nachadza v kolene mozne nieje 🙁 Prirodzeny proces totiz je, ze roztrhnuta vec sa najprv spoji krvnou zrazeninou a potom sa okolo toho vytvori nove tkanivo…

    Co sa tyka PCL tak vela ortopedov operaciu neodporucaju pokial fakt nemas ze vazne problemy. Symptomy su ine ako pri roztrhnutom ACL a vecsinou su ‘miernejsie’. Kym ACL ti drzi koleno aby pistala nesla prilis dopredu proti stehennej kosti (a do stran samozrejme) tak PCL presne naopak – aby sa pistala nedostavala prilis blizko stehennej. Ak vies anglicky: http://orthopedics.about.com/cs/kneeinjuries/a/pcl.htm

    Takze operaciu kde by Ti PCL spravili nanovo by som na Tvojom mieste VELMI zvazoval – kedze bezne sa vo svete robi len ak mas vazne problemy. ACL (predny krizny vez) sa bezne nahradza (plastika) ale s PCL je jednak ovela menej skusenosti a hlavne – je dost ‘divne’ umiestneny, takze ortoped ho vie len tazko nahradit novym vezom a casom podla viacerych vyskumov sa tento vez natiahne..znova…a si tam, kde si bol predtym… takze fakt by som to velmi zvazil a AK operovat tak FAKT ze len total odbornikovi kt. nieco taketo robil uz X krat.

    Nic sa Ti nestane ak by si teraz koleno poriadne zrehabilitoval, posilnil kvadricepsy (kt. tiez drzia koleno a maju ZASADNY vplyv na stabilitu). Po rehabke by som sa vratil znova k sportom a skusil jak to ide. Mozno to budes v pohode, resp. bude sa dat tolerovat a tym padom nebudes musiet na operaciu.

    Co sa tyka toho, ze nemas este 18..tak to nieje velky problem. Ide tu o ukonceny rast. To by ti mali lekari vediet povedat tusim aj po rentgene ci mas uzavrete rastove strbiny alebo nie… V kazdom pripade sa operuvavaju bez nejakeho vecsieho rizika aj male decka. Chce to potom dobreho chirurga so skusenostami a potom je riziko prakticky ziadne/extrem nizke. V tvojom pripade ale ako vravim, by som fakt ze pockal. Zrehabilitoval poriadne, koleno maximalne posilnil dobrymi cvikmi, pomaly sa vratil k sportu a uvidel by si sam… V kazdom pripade sa tu jedna o dost dlhy rehab proces – min 6-8mesiacov kym sa vratis k full sportu… (ak teda ten vez mas fakt ze uplne roztrhnuty).

    skus http://www.regecen.sk – rehabky.

    Drzim palce a daj vediet progres!!

  12. Zdravim, vedel by mi niekdo povedat co moze byt v kolene poskodene ked sa mi asi pred 4 mes. nieco stalo v kolene pri fudbale a stale to pobolieva v mieste tesne nad kolenom,hl ked idem po schodoch alebo zatazim tuto nohu v polodrepe celou vahou svojho tela ,to znamena ze nemozem behat ani posilovat na nohy. znamena to ze sa to same od seba uz nezlepsi? mam obavy ze to bude natrhnuty vaz,diki moc kolenari 🙂

  13. ahoj!! NO..to ti asi nikto zodpovedne takto cez mail nepovie 🙂

    takze by som Ti odporucil ist k lekarovi co najrychlejsie aby si si koleno este viac nedokazil. Okrem vysetrenia Ta poslu na magneticku, mozno na rentgen no a z magnetickej by sa malo dat urcit co sa deje…

    Natrhnuty vez sa prejavuje vecsinou nestabilitou, resp. bolestou vo vnutri kolena… Vyskocilo Ti koleno pri uraze? Odporucam sukromnu kliniku, v ziadnom pripade nie Antolsku (teda ak si z BA)

    Drz sa a daj vediet co sa dozvies.

    inak lepsie forum:
    http://www.keder.sk/blog/forum

    lepsie prisposobene na forum ako tato blog stranka…

  14. Jaroslav,

    hmm..je pravda, ze zadny sa skutocne velmi neoperuju – resp. operacie nebyvaju velmi uspesne… Na veku az tak nezalezi – to na Slovensku maju tieto divne nazory. Vo svete je bezne, ze koleno riesia aj pre 60+ rocnych, resp. 5-6 rocne deti.

    Vies anglicky? Ak hej, tak na nete si mozes najst kooooopec materialu ohladom tohoto. Ak nevies, tak ja nieco mozem najst a potom si to das prelozit cez google translator alebo tak… a budes vediet aspon o com to cca je 🙂

    V kazdom pripade by som:
    – nastojil na lekarovi aby nieco odporucil (kedze je lekar!!!) a nie ze – sorry nic sa neda robit. To ‘nieco’ by malo byt napr. – ake rehabky, kde rehabky, co treba robit aby sa to zlepsilo, ake mas alternativy, co sa s tym da dalej robit, ake su prognozy, ake sporty mozes robit a ake nemozes v akych casovych horozintoch, ortezy ano/nie, ake, napisat recept, co s meniskom – treba operovat, nie? Co s chrupavkou – ako sa vylieci atd atd atd… TOto predsa lekar MUSI vediet poradit a ma povinnost Ti poradit.

    – isiel aj za inym minimalne 1-2 lekarmi s vysledkami z magnetickej a spytal sa na ich nazor. To iste, len skratka – co lekar, to nazor. A dobre si vypocut viacero.

    Zelam vela uspechov, hlavne optimizmus a pevnu volu 🙂 A keby nieco – daj vediet, odporucim dake clanky ak nevies anglicky!

  15. Ďakujem, po anglicky nie je problém ak teda sú nejaké odkazy, poprosím, už si to preložím. Idem teraz za jedným kamarátom, ten mal problémy s predným väzom a robili mu to na Kramároch a je veľmi spokojný, tak sa skúsim skontaktovať s tým lekárom, ktorý mu to robil, či by bol ochotný sa pozrieť na môj problém. V každom prípade ďakujem za odpoveď.

  16. Asi takto vyzerá záver mojej lekárskej správy:
    Kompletná lézia LCP, gr.III.
    F-T chondropatia akcentovaná v later. kompartmente.
    Degenerat. lézia zadného rohu MM gr.II.
    Suprapatelárna a hlboká infrapaterálna burzitída.
    Bolí ma to už pri čítaní.

  17. ahojte, dobre rady ste tu popisali….ja by som tiez jednu potreboval. Mam roztrhnuty zadny krizny väz. Lekár mi povedal(odborník na kolená),že mám nájsť ešte väcsieho odborníka, ktorý sa zaoberá zadnými kriznymi väzami. Mam dost problem takeho najst. Viete poradit?

  18. Aj zatiaľ stále hľadám, akosi sa do toho nikomu nechce. Je to vraj dosť náročné, uvidím čo a ako bude ďalej.

  19. hmm…preco by malo byt nerealne si najst pracu v dubaji??? Zalezi co vies a ako velmi sa sem chces dostat. Slovakov/sloveniek je tu kooooopec. Slovensky – vela letusiek napr. Myslim, ze EMIRATES AIRLINES stale naberaju novych ludi. No a aj inych jobov je dost. Teraz cez krizu menej….ale samozrejme ze su.

    Prajem Ti vela stastia a nech sa Ti splni to, co chces!

  20. Ahoj Daniel. prosim o radu. dcera /31 r/ je 19 dni po operacii oboch meniskov a chrupavky. odisli jej vsetky svaly na nohe, stehenny aj lytkovy. je velmi drava do cvicenia doma, este cakame na oficialnu rehabilitaciu. asi predcasne cvicila na rotopede. tiez si myslim ze zavcasu bola v bazene, sice neplavala len vystierala nohu ale mam pocit ze voda bola dost chladna. co ma zacina trapit tak je ze jej ta noha nabera sinavu farbu a ked sa postavi z postela tak az fialovu. prosim, je nutne kontaktovat lekara, alebo je to standartna reakcia.
    dakujem za vas cas a odpoved

  21. Prepac, ze sa ozyvam az teraz!

    mame male babo, takze som sa tomuto velmi nevenoval teraz.

    Takze – v prvom rade, 19den od odperacie sa uz podla toho co ja viem DAAAAVNO cvici. Jasne ze nie skakanie cez svihadlo, ale patricne cviky.

    a nie, nie je normalne podla toho co ja viem, aby noha bola taka ako popisujes – sinava farba, ked sa postavi fialova!
    Urcite chodte k lekarovi, lebo podla mna to nie je normalne. Lekar, kt. ju operoval asi najlepsie kontaktovat?

    rotoped nie je dobry urcite, lebo ak teda pod rotopedom si myslela to, na com sa stoji ..tak to urcite nie. Idealny je bicykel a ten mozes vlastne po operacii aj skoro hned. Najprv sa ide na “volnobeh” a potom postupne POMALY POMALY sa pridava odpor.

    bazen nemal ako uskodit urcite.

    chladna voda nema podla mna nic s tym, co popisujes. To by sa skor prejavilo prechladnutim ak by ozaj bola studena. Urcite je dobre davat obklady studene na koleno. Idealne tensi uterak na koleno, nanho zmrznuta zelenina (hrasok) V SACKU samozrejme 🙂 z mrazaku), previazat este uterakom aby drzalo, zachladit, po 10-15min dole, spet do mrazaku a takto dokola. Nema ako uskodit, len treba davat pozor aby zmrznute/ladove nebolo na holej pokozke aby nahodou nevznikli omrzliny. Staci tenky uterak. Toto hlavne po cviceni, resp. ak koleno opucha.

    koleno drzat vystrete, resp. ako povedal lekar aby ho mala.

    Daj vediet ako to dopadlo, drzim velmi palce!!!
    d.

Leave a Reply

blog pre tých, ktorí máte problémy s kolenami