Dalsie Dubajske zamyslenie, o mojich kolegoch a na koniec fotky!

Reku – napisem opet nieco, nech sa cosi dozviete, ja si vylejem srdce a budem mat dobry pocit, ze som aj tento vikend po sebe nieco zanechal.

Minule som tak premyslal, ze ked sa jedneho dna pominiem, tak zostane po mne blog a vela vela fotiek. Celkom mila predstava (teda nie to, ze sa pominiem) ale to, ze si jedneho dna bude napriklad moja praprapra vnucka citat co zazival jej prapra-x dedek, co zazival, co pri tom citil, co miloval a v akom svete zil. Myslim, ze nakoniec pride nato, ze svet sa ani tak nezmenil. Mozno sa dokonca pouci z mojich chyb (aj ked ja nie som si ziadnych vedomy :)) a oceni to, co teraz berie ako samozrejmost. Continue reading Dalsie Dubajske zamyslenie, o mojich kolegoch a na koniec fotky!

Aktuality z Dubaja – som tu uz 2 a pol mesiaca

Zda sa to ako vcera – ked som vystupil na letisku a prvykrat sa nadychol Dubajskeho vzduchu. S kratkou prestavkou som tu uz vlastne dva a pol mesiaca. Za ten cas som sa ako-tak zabyval, celkom usadil v praci a trocha spoznal Dubaj. Musim uznat, ze velke gro casu som venoval praci a najmenej asi “socializovaniu”, co je pre mna dost netipicke – ale aspon vidite co spravi ina klima s clovekom ako som ja.

Doma to bolo hlavne socializovanie. Ani som si nevedel predstavit piatok, idealne aj iny den bez toho, aby som ho nestravil nielen v spolocnosti mojej lepsej polovicky ale hlavne skupine kamaratov. Sem-tam nejaka party a hlavne – viac ludi okolo. Praca x-to rada, rozmyslanie nad buducnostou x+2-rade.

Tu ja praca prvorada a tesne za nou nasleduje premyslanie – co dalej. Od hovadin tipu – dofrasa, bledu sedacku alebo farebnu? Cez po robote domov hrat Nintendo alebo pocitac az po ked budeme mat dieta/deti – aky byt a kde. A samozrejme zaco. Vcera bol uz v poradi x-ty piatok, kedy som proste zostal doma sediet sam. A hoci to vyzera fakt pateticky, tak ja som sa nahodou celkom zabavil. Pustil som si novu hru – Call of Duty 4 – ak musite vediet a strielal po araboch a rusoch az do uplneho zblbnutia. Potom aby toho nebolo malo som si este pustil akysi film a asi po 20minutach ked sa mi uz zacali vazne zatvarat oci som sa pekne odpratal do mojej novej velkej postele. Tam si vzdy lahnem, pozriem co nove na cierno-ciernom mori, ci Hilton hotel svieti a taxikari nespia a poctivo rozvazaju veselych turistov a vypol vypinac…

Tesilo ma, ze nemusim vstavat skoro rano a ze mozem spat dokedy len chcem. Spal som do osmej, kedy ma zobudilo svetlo z dvoch 180x200cm okien z ktorych je jedno namierene na dalsi “panelak” a to druhe na plazovy hotel Hilton, plaz a more. Vzdy sa potesim..ale jednym dychom si poviem – svine, zas mi neumyli okna! Pocasie ma vzdy “prekvapi” – modra obloha a slnecno. Potom nastupuje stres z mojho preplanovaneho zivota. Myslim, ze to mam z prace. Tam sa furt daco planuje a cely moj pracovny zivot sa sklada z predpovedi dalsich par mesiacov a planovania si dna. Niekedy si pripadam ako vestec. Este stastie, ze niesoom v Saudskej Arabii, kde nedavno vraj odsudili istu zenu za vestectvo. Ktovie ci nepracovala na financnom/planovacom oddeleni..

Takze hned som zacal rozmyslat co dnes musim spravit. Chcem ist do Ikei, akurat ze dnes je tam koncert Santana, zaroven by som mal ist kupit harddisk to tohoto pocitaca (ak toto necitate, tak sa mi uz hardisk definitivne pokazil), mod-nut si WII aby som sa mohol hrat este viac hier, kupit si autoradio a ist sa niekam najest. Tiez musim upratat a spravit si konecne poriadok v papieroch a kreditkartach. Mam totiz 10 kreditkariet. Ano, 10. Slovom – desat. Kolko som ziadal? Jednu. Ale to je na inokedy. Tiez poriadok v uctenkach, ked sa mi nieco pokazi a papieroch suvisiacich s pracovnou zmluvou, najomnym atd atd atd. Co spravit dnes a co zajtra?

Takze vazne problemy, ako vidite. Okupkal som sa a povysaval byt a dokonca aj poumyval dlazku – lebo zostala dost spinava potom, ako ma prisli nastahovat. Este som sa trocha posmotal, porozmyslal o tychto vaznych veciach, zobral uterak, notebook a sup na ranajky. Obchody pod nasimi barakmi este nie su pootvarane (maju tam byt hlavne restiky) takze som sa musel uspokojit s ranajkami v Hiltone 🙂 Takze teraz si tu sedim, pekne v tieni, kukam na palmy a premyslam – pojdem do tej Ikei predsa len dnes alebo zajtra?

Ake nezmyselne, ze? Ale co uz. Ja viem, ze by som sa mal zaoberat viac intelektualnymi temami tipu – napisem konence nejaky mudry blog, uzavriem temu – kupit byt/nekupit byt alebo pridem nato, co sa stane v mojej firme o dva mesiace. Nevladzem, fakt. Uz chapem, co je to byt dusevne vycerpany. Myslim, ze ti najuspesnejsi ludia necitia dusevnu unavu a dokazu “ficat” trebars aj 24 hodin denne. Cez den v praci rozmyslaju, potom vecer hned pridu nato, aku sedacku potrebuju a kde a zaco ju kupia. Premyslia si svoju bytovu otazku a pridu nato, ako svoj plat ztrojnasobit pri uspokojeni vsetkych moznych potrieb. V noci sa im prisnie krasny sen o tom, co poradit veducemu aby usetrila firma dva miliony a dalsi krasny den sa moze zacat na plazi…

Zaujimave tiez je to, ze niekedy mam pocit, ze cim viac rozmyslam, tym menej rozmyslam. To mate ako s tym – cim viac syra, tym menej syra (emental). Obavate sa o moje dusevne zdravi? Nemusite. Riesim to po svojom – hram sa Nintendo a pocitac. Doma som posedaval s kamaratmi a popijal pivo – tu strielam nepriatelov. TO iste len mozno trocha zdravsie – aspon na pluca a pecen.

Chyba mi tu nieco? Musim povedat, ze ani velmi nie. Samozrejme, ze by som v hlbke duse chcel, aby tu bola moja pani veduca, rodicia, brat a Dafinko. Ale viem, ze ich miesto je teraz tam, kde su a keby boli tu, nebolo by to aj tak celkom ono. Ved Daska pride a rodicov navstivit pojdem a Dafinka by som do bytu aj tak zobrat mohol. To more by sa mu ale dofrasa asi strasne lubilo! No nic.
Co je zaujimave, je, ze nijako extra nezialim na zivot, ktory som mal predtym. Vo vela veciach je moj terajsi zivot komplikovanejsi (vidite akymi tazkymi temami sa musim zaoberat :)) ale na druhej strane citim, ze zijem trocha realnejsi a dospelejsi zivot, kde sa musim starat o seba a dufam, ze coskoro aj o nasu rodinu. Paci sa mi to. Aspon zatial. Neberiem nic ako vecne. Myslim, ze dnesny svet je o prisposobivosti a rozmanitosti. Par rokov robit toto, ked to zacne byt stereotipne a prestava byt zaujimave, tak sa zas hybme dalej. Ano, jedneho dna si povedat – ok, stacilo, presne takto to chcem uz nafurt. Ale ten den mozno nikdy nepride a “nafurt” vzdy bude len par rokov. Teraz nehovorim zrovna o stahovani sa s kontinentu na kontinent – ale trebars ine zaujmy, priority a tak. Teraz som v tom zaciatocnom stadiu, ked sa stale tesim na to, co pride. Ako sem pride Daska a ako jej to tu cele poukazujem, ako si tu budeme zariadovat zivot, ako nas sem pridete pozriet, ako pojdem cez leto domov, na Vianoce a ako sa to vsetko podari. Viem, ze sa to uz nejako podari.

NO a aby to cele nevyznelo takto vazne a premyslene – a aby ste sa dozvedeli aj nieco ine ako len o sebeckom mne, tak tu je par noviniek z Dubaja –

Valentin

Tu sa valentin oslavuje ako dost velky sviatok. Vsade po radiach nerozpravaju o nicom inom ako o valentinovi. Velentin sem-valentin tam. Co mame kupit, do akeho zlosovania sa mame SMSkami sponzorovanymi Etisalatom prihlasit, kde sa kona Valentinske karaoke a kde davaju hodnotne valentinske darceky k nakupom nad 200 dirhamov. Po obchodoch su ponafukovane cervene srdiecka a cervene ruze pri kazden pokladni v supermarkete. Niektore radia si z toho robia celkom dobru srandu. Vcera som sa celkom pobavil, ako hovorila “Martha Steward” ako sa treba chovat na Valentina. Bolo to fakt dobre :)) V robote chodili kolegovia priat mojim trom koleginiam HAPPY VALENTINE az ma dostali do bodu, kedy som aj ja bol na hranici sa postavit a potriast rukou kazdej kolegini s teplym usmemovom a ze – “Happy Valentine”. Akoby mali vsetky zenske narodeniny ci co.
Pekne na tom zas bolo, ze velky sef – big J – svojej sekroske – Judy, dal velku bombonieru Ferrero Rocher a tiez ruzu. Negratuloval, len jej to proste nechal na stole. Je to velky veduci so vsetkym co k tomu patri – styl, jednanie, rozvaha, proste moj momentalny vzor. Presne tak si predstavujem sefa. ALe o tom neskor. Este aj vo fitnese bolo Valentinske karaoke prosimpekne a kazda baba (len zeny) mohli prasknut cerveny balonik na stene a vyhrat daku somarinu. Tiez bolo samozrejme Valentinske losovanie o romanticku veceru, masaze a ja neviemco este. Takze tu sa Valentin oslavuje. V Saudskej Arabii tiez – vecsimi represaliami. Zakazali tam napr. predaj cervenych ruzi – kedze niet pochyb o tom, ze podporuju nemoralne spravanie medzi muzmi a zenami. V Pakistane zas oslavovali podpalovanim Valentinskych pohladnic a horiacimi plagatmi s preskrtnutym cervenym srdcom ako prostest proti zapadnej kulture skazenosti. No ludom je$%^e. Co vam mam povedat.

Pocasie
Pocasicko sa nam tu rapidne zlepsilo presne pred tyzdnom. Asi dva tyzdne tu bolo zamracene, fukal vietor a sem-tam aj poprsalo. Cez den bolo okolo 20-22 stupnov, ked zasvietilo slnko aj 25. Po veceroch aj okolo 10 stupnov. Kupat sa absolutne nedalo. Je to sranda, ale mal som pocit, ze pekne pocasie uz ani nemoze prist. Stale zamracene, veterno, zima. Poviete si – ha – taka zima a vsetci nariekaju. Ano, nariekame tu, lebo tu neexistuje kurenie. U nas doma, aj ked je napr. -100 tak doma mame prijemne teplo, lebo si zakurime. Tu je vsak zima uplne vsade. V robote, doma, proste vsade. Jedine miesto, kde si mozete zakurit je auto 🙂 Takze ked mate existovat co len tyzden furt v teplote pod 20 stupnov, tak vam to zacne dost liezt na nervy. Teraz je idealne. V noci dost chladno (da sa sediet vonku, ale len “naobliekany” v svetri a cez den je tych 27C. Na plazi aj viac. Teraz si sedim v plavkach a tielku v tieni a je naprosto idealne. Na plazi sa budem asi trocha skvarit, ale potom akonahle zidete k vode, tak je tam neskutocne prijemne. Zaujimave, ako voda rapidne ochladla. Este koncom decembra bola taka, ze ste tam v pohode vliezli a potom ste v nej mohli cely den sediet. Minuly vikend ale bola taka, ze aj napriek tomu, ze mi bolo neskutocne treba..tak som radsej vysiel pekne hore po schodoch domov. Do vody sa proste nedalo. Som zvedavy ako to bude dnes. Takto paradne s miernym oteplovanim to ma pokracovat az do maja, kedy sa to potom cele posere a nastupia 40, 50 a viac stupnove teploty a my sa zavreme domov a do shopping mallov. Dost sa toho desim, lebo skutocne pribehy mojich kolegov su dost katastroficke a desive. Vraj je to vyrazne moc aj na tych, ktori skutocne miluju teplo a slnko. Najhorsia je vraj ta neskutocna vlhkost. 90 aj viac percent. Chodte do parnej sauny – kde je myslim standardne okolo 60 stupnov a skuste si predstavit, ze takto je FURT. V noci vraj tak 40. No hura. Po roka je tu vraj uzasne a potom pol roka peklo. Najhorsie su jun-sep a potom sa to postupne zlepsuje. Ja by som este povedal ze v januari to zas trocha prezenu s tym ochladenim, ale to je moj nazor. CO sa da v taktomto teple robit? No toho pol roka chodievate na plaz, pripadne sa da aj cez den ist do parku (ktorych je tu vraj dost). Venujete sa letnym sportom – plavanie, nechate sa tahat za lodkou na lyziach, ci…a to snad realne vyskusam ked koleno bude 100% fit – kite surfing. Ked sem pride Daska – tak si snad najdeme aj nejake plaze aj mimo “main-streamu”. Vsetky by tu mali byt pieskove, takze snad by to malo byt ok.
Zivot sa tu tiez dost koncentruje na velke obchodno-zabavne centra, v ktorych su posilovne, herne, kina, bary, sportoviska atd… No a tu na pocasi nezalezi. Samozrejme odpadavaju aktivity ako u nas – podme do lesa na prachadzku. Tu lesy niesu a okolo Dubaja je len sama pust. Da sa ale ist do Omanu, kde su vraj nadherne hory. Asi to nebudu ale vysoke tatry (mozno tie po vyhrici). Tesim sa, ked to cele pojdeme popozerat. Tiez by som sa dost rad isiel pozriet do Abu-Dhabi. Vraj su tam nadherne plaze a je to vraj pekne mesto. Su tu tiez celkom dobre moznosti na cestovanie. Funguju tu tiez tie miestne Sky-Europy (sky Middle-East :)), ktore ponukaju rozne destinacie za vyhodne ceny. Pojdeme teda pozriet snad Jordansko napriklad, alebo cojaviem…co tu este je na blizko okrem Iraku a Iranu 🙂

Saudska Arabia
OK, este toto vam napisem, lebo je to celkom sranda.
Hovoril som s koleginou, ktora bola na business tripe v Saudskej arabii. To vam je krajina, priatelia! Velmi ale ze VELMI konzervativna. Zeny tam nesmu soferovat, napriklad (vraj jedina krajina na zemeguly) a tiez same nesmu nikam chodit. Len v sprievode manzela alebo muzskych pribuznych. Ekonomika je na vzostupe, co vsak nepocituju prilis miestni. Na rozdiel od obyvatelov emiratov, tamti nedostavaju, podla mojich informacii, ktovieaky podiel na tych neskutocnych miliardach, ktore vladnuca rodina dostava za ropu. Saudska tiez neznamena cojaviem geograficku oblast. Saud je meno rodiny. Takze nieco ako Kederove Slovensko. 🙂
Tresty su tam naozaj ako sa hovori s tym, ze sudy tam sudia podla sharie-islamskeho zakona. Za neveru – ukamenovanie. Emiraty o tom dost casto pisu v novinach. Vtedy a vtedy tam a tam zena usvecena z nevery bude ukamenovana. Udal ju jej manzel. Fit. Tiez zrovna dnes som sa docital, ze istu zenu (ktora nevedela vraj ani citat/pisat) usvedcil sud z carodejnictva a odsudil na trest smrti. Human Rights Watch organizacia prostestuje proti jej odsudeniu a prosi krala o milost…
Restauracie su rozdelene na dve casti. Jedna je pre rodiny a druha je pre zeny. Za pitie alkoholu hrozi najprv bicovanie a druhykrat sa nadrbes – a dovi – smrt. Myslim, ze cele Slovensko by bolo fuc za vikend… Gemer – do 12 hodin prazdny. Tam sa fakt s ludmi nekaslu…
Bolo velmi zaujimave pocuvat moju koleginu hovorit o tom, ako tam existovala ten jeden den. Na druhy den radsej vraj usla, lebo sa tam citila ohrozena. Po cudzinkach miestni vraj dost “poluju”, lebo si myslia, ze zato, ze nieje cela zakryta tak je prostitutka. Ofisi – a medzinarodne firmy nevynimajuc maju specialnu cast pre muzov a specialnu pre zeny. Zeny mozu s povolenim ist do muzskej casti nachvilu, muzi do zenskej nesmu. Bezne je, ze muz sa so zenou proste ani nerozprava, resp. ked musi, tak sa na nu vobec nepozrie. Vraj mala velmi mileho kolegu – po telefonu. Tak sa tesila, ze ho spozna. Ked sa stretli, tak sa na nu ani len nepozrel a hovoril do zeme, resp. sa dival uplne inam ked s nou hovoril. Jej to pripadalo urazlive. Pritom tento clovek vraj studoval v Oxforde a je jeden z najlepsich ludi, ktorych firma v kt. pracujem ma v tejto zvlastnej krajine. Po telefone je vraj velmi mily…osobne stretnutie – peklo.

Ja som s hrozou pocuval a hned som sa spytal, ze ako je mozne, ze sa proti tomuto ludia proste neburia, ze si nespravia revoluciu a povedia trebars – chceme, aby zenske soferovali! Ne. Vraj su vsetci spokojni a stastni a zeny sa citia privilegovane a spokojne. Nemusia nic robit. Vsade ich odvezu, dovezu a ich jedinou povinnostou je starat sa o deti a manzela a basta.

Velmi by som sa tam chcel ist pozriet a vidiet to na vlastne oci. Neviem, ci presvedcim Dasku aby isla so mnou – asi nie. Asi by som to ani nechcel. Este jej odfukne zavoj a potom ju zbicuju. To by mi nepripadalo moc fer a radsej to nerisknem. Sam by som tam ale celkom rad isiel. Nafotit vam to ale nenafotim, lebo fotografovanie je vraj zakazane. A ked vam na fotke vraj najdu daku zensku (pozor-nemusi byt hola)- tak…bicovanie.

Drogy
Dalsia zaujimava tema. Tu, v Dubaji, je nulova tolerancia s tym, ze minimalny trest su 4 roky za AKEKOLVEK mnozstvo. Pre vlastnu potrebu. Dealeri drog – to je dozivotie alebo trest smrti. Co je zaujimave je, ze vzdy sa docitate – ten a ten dostal trest dozivotia a potom deportaciu. Vsetko je blablabla a deportaciu. Neviem ako mozete niekoho deportovat ked si odsedi “dozivotie”. No a spet k tej nulovej tolerancii. Bol tu odsudeny akysi europan zato, ze mal prosimpekne 0.005 gramu marise. A to si nerobim srandu. 4 roky. A deportaciu samozrejme k tomu. Asi sa mu zmrvena trava dobre nevyprala. Ak vam najdu travu napriklad aj v moci – aj to sa vazi a aj zato pojdete sediet. Testy na moc sa na hranicich co ja viem nerobia…ale ked naserete nejakeho straznika…tak to asi nie je celkom vylucene. Takze dobra rada na zaver – pred navstevou Dubaja aspon tyzden nefetujte a vsetko si dokladne operte..ak teda holdujete takejto zabavke.
S alkoholom to nie je take zle. Do Dubaja si mozete priniest myslim 2 litre alkoholu a v Duty Free si mozete nakupit aj 300 hektolitrov alkoholu podla vasho vyberu. Ak si chcete kupovat alkohol legalne v Dubaji, tak bud to pojdete do hotela s patricnou licenciou (asi vsetky hotely maju tuto licenciu), alebo vam da vas zamestnavatel potvrdenie a podla toho kolko zarabate dostanete kvotu kolko si mozete mesacne nakupit, zaplatite 30% dan na nakupeny alkohol a mozete veselo popijat vo svojich domovoch. Jeden emirat vraj ponuka alkohol aj normalne v specializovanych obchodoch dokonca aj bez dane, ale zas ten alkohol nemozete vraj prevazat cez iny emirat, cez ktory sa dostanete do Dubaja (Sharjah). Auta tu vsak nikto nekontroluje a policajti nikoho nezastavuju. Policajtov tu tiez vidite dost malo a vecsinou ich vidite len ako sa hrnu na miesto nejakej buracky. Ked som isiel na miestne velitelstvo policie, tak som sa akehosi vraj vysokopostaveneho cajta pytal kam mam ist si vybavovat vodicak (komplex asi 10tisic budov) a bol velmi mily a taky cely vesely. Proste pohodak. Cajti su tu vraj pohodaci a pokial ste neurobili nieco zle, tak sa ich v pohode mozete pytat na cestu alebo tak. Ked naburate – hoci len si suchnete auto o palmu – tak ich musite zavolat. Bez potvrdenia od policie si totiz nemozete nechat opravit auto. Ani puknuty naraznik… Co je blbe je to, ze velakrat polisi nevedia po anglicky a vsetky papiere vam vystavia po arabsky. Vtedy si vraj treba rychlo najst niekoho, kto vie arabsky a bude vam vediet dobre vysvetlit co mate napisane v zazname o policajnej nehode. Ked neviete – tak nic radsej nepodpisujte a nechajte to na sud.

No ale uz vas musim nudit. Takze zatial dovidenia, pozdravujem cele Slovensko, dopil som kavicku, pobalim sa a idem na plaz zagarat na solnci. Snad sa dnes aj vykupem…