Taxiky, taxikari a im podobni

Dnes by som napisal nieco o miestnych taxikaroch.  Je to celkom zaujimavy fenomen a myslim, ze vas to bude zaujimat!

Takze – v Dubaji je niekolko taxi spolocnosti.  Povodne som si myslel, ze len jedna, ale je ich viac.  Tipujem tak 5-6.  Maju doradu rovnaky taxameter – akoby velke obratene PDA na ktorom svieti suma, ma dotykovy displej a konecne som rozriesil aj zahadu, ako komunikuju s materskou lodou – ked zastanu, tak im centrala posle suradnice kam si maju ist pre zakaznka.  Pipme im sprava – ze YOU’VE GOT A JOB.  A oni uhanaju na miesto odvodu. Continue reading Taxiky, taxikari a im podobni

Uz nie som bezdomovec!!!

Pozdravujem zas a opet vase zhromazdenie!

Dnes mam radostnu spravu. KONECNE som si nasiel bejvak. A veruze je to bejvak! Odpadavam! Presne aky som chcel! Zmluva podpisana, korunky napisane na sekoch, provizie splatene a uz zostava ist len na miestny DIWA urad a nechat si zapojit elektrinu a vodu, zavolat spravcovi a prevziat si kluce. Uznavam, je to viac, ako som predpokladal…ale…no co. Je to take byvanie, ze SOM NA DOVOLENKE! Nieco, ako keby ste mali byt s vyhladom na Tatry, len je tam MORE..more…a plaz. Nie je to sice ako sa tu hovori FULL VIEW ale taky kvalitny “PARTIAL” :)) Hlavne zo spalne. Takze ked sa rano s Daskou zobudime tak prve..teda druhe co uvidime bude more a krasna plaz. Kedze tu prsi tak asi 2x do roka, tak si to myslim aj dosyta uzijeme. Cena je da sa poveda velmi dobra…na takyto byt a s takymto vyhladom. Bezne je o 10 a viac percent vyssia. Mal som stastie..klop klop. Je to krasnej lokalite JBR – Jumeria Beach Residence.

Fotky sice nemam, ale je tu video, ktore si mozete pozriet. Nie je to nic moc, lebo je to “tocene” mojim fotakom a byt je trocha spinavy – lebo v nom nikto este nebyval. Caka ma teda este umyvanie okien, trocha zametania a tak. Byt je OOOoobrovsky (90m2). Obyvacka asi taka ako cely nas byt na Rusovskej, spalna tiez dost velka a kuchyna pekne spojena s obyvackou. Tiez tu mame dve kupelne. Cudne na dvoj izbovy byt..ale sak dobre. Ak sa podari, tak si skusim najst nejakeho pohodaka, ktory bude byvat so mnou a aspon trocha prispeje do rodinneho rozpoctu. Musi to ale byt ozajstny pohodak a vykopnem ho akonahle pride pani veduca. Mozno od janura na dva/tri mesiace. Uvidime.
NOVY BEJVAK

Ak ste citali moj predchadzajuci prispevok o byvani, tak mozno zostanete trocha prekvapeni – ano, nebudem byvat v tom byte, ktory som tak veselo fotil a na ktory som sa tak tesil. Ten byt prosimpekne na druhy den bol na predaj…a nie na prenajom. Musim ale pochovalit agenta – zapieral do poslednej minuty az nakoniec mi zavolal jeho kolega ze…sorry, byt neni. Mame nahradu, ten isty rozpocet, trocha dalej…ale nebolo samozrejme ani to. Dost ma to zlozilo a samozrejme nastvalo. Stratil som cenne styri dni hladania len tak pre nic-za nic.

Hned dnes rano som obvolal vsetkych moznych aj nemoznych agentov a zistil, ze veru do mojho povodneho rozpoctu najdem tak akurat Abu-Graib celu. Marina nehrozi. Greens som si povedal, ze moze byt, nakolko je to cekom pekna stvrt..ale taka…osumela, napriek vsetkym tym bazenikom, ihriskam a palmam. Ale dobre, aj tam mozem byt. Ceny sa mi zdali vsak este ustrelenejsie ako posledne dva tyzdne. Bez problemov aj 120tis dirhamov za sprosty dvojizbak v strede staveniska.

Hned rano som si teda dohodol dalsie obhliadky. Hned prva mala byt Greens. Nebol to Greens ale Green a navyse este aj “Community”. Tak som si povedal – kolko pakistancov, tolko chuti..ak teda niekto povie namiesto Greens komunita Green. Nie je vsak Greens ako Green a to som sa dozvedel asi po 30 kilometroch v pusti v zacpe za mestoom. Byt sice za relativne lacno – 85tis ale s takou zacpou, ze rano do prace 45min a vecer tak hodku, dve, maximalne tri. Vyrazit z roboty o 6ej a prist o deviatej veru nie je moja salka kavy! Ked jedneho dna budeme mat deti, tak by svojho tatu videli…len na rodinnej fotke niekde v obyvacke na stoliku? To teda nie. Straznik, kt. mi byt ukazoval mi este povedal, ze to je vynikajuca cena, lebo vraj byty v tejto lokalite idu po 90tis… No ale poporiadku. Prisiel pre mna taxikar a tento bol ze EXTRA kvalitny taxikar. Mal nieco s pusou a tak som vlastne celu cestu musel mat otvorene okno, lebo proste…asi na ranajky jedol mrtve deti. Strasne cosi. Navyse ABSOLUTNE nevedel, kde je, co je. Nie som si isty, ci vobec vedel, ze sa pohybujeme v okoli Dubaja. Netusil. Po asi 20km sme zasadli do zacpy, kde sme cakali asi desat minut. TO znamena v spicke tak 40-60minut a vecer cestou domov aj daleko viac. Po dialnici sice v pohode, ale potom sa 4 prudova dialnica pripaja na dalsiu 4 prudovu dialnicu a to prosimpekne semaformi! Semafory na dialnici… Cestou spet ma celeho nestastneho viezol spet ked mi zazvonil telefon od agenta, ktory predtym posobil ako strazca vezenia Abu-Graib pobocka Barsha. Ten mi predtym ukazal zufale byty v stvrti sice vedla velkeho obchodaku, ale s vyhladom na rozostavanu budovu, ktora do par mesiacov zakryje este aj ten ubohy vyhlad, ktory bol. Bol to ale celkom zodpovedny agent, ktory vraj vyrastal v Rakusku. Celkom sympaticky, s europskym stylom rozmyslania. Takze sme to hned s panom taxikarom stocili do mojej krasnej lokality – JBR. Samozrejme pan taxikar ani s GPS nevedel kde to je, tak som ho s mojimi uzasnymi navigacnymi schopnostami navigoval ja. Vysledok bol sice par desiatok dirhamikov navyse…ale nakoniec sme sa dostavili…aspon “v ramci okolia”, kde si ma o par minut vyzdvihol pan Husajn v kovbojskych cizmach a na BMW 730D…Pozdravujem touto cestou Andreja a vsetkych fanusikov Kontrafaktu :))

Tipoval som, ze za tu cenu mi v JBR ukaze krasny byt s rozlohou 10 stvorcovych centimetrov a vyhladom do susedovho bidetu. Povedal mi, ze v JBR su dva typy dvojizbakov. Jeden mensi (ten som videl predtym a vy tiez) a potom este vecsi..ktory ale toto asi nebude, kedze ta cena je vyborna aj na mensi byt. Tak sme sa teda vyviezli na 4 poschodie, otvorili dvere a ja som skoro odpadol. OOOOobrovksa obyvacka a vsetko co som popisal hore. Agent bol samozrejme nadseny a hned mi povedal – Daniel – ak mas lowe, tak toto urcite zober. Lepsiu cenu urcite nenajdes a rovnake peniaze pravdepodobne zaplatis za byt s polovicnou rozlohou kdesi na stavenisku. Este som chvilu rozmyslal, a potom ze DOBREEEeee! Cely stastny som sa vratil do ofisu, kde som sa cely stastny-prestatny pochvalil veducemu, ktory sa tesil so mnou, len trocha skrcil usmev ked som mu povedal kolko stal. No nic..aspon bude mat vyssiu motivaciu mi zdvihnut plat 🙂
Cez den mi potom dopriali peknu davku stresu, lebo agent sa prestal ozyvat (slubil, ze sa ozve s detailami platby, zmluvy atd atd). Poobee mi vsak zavolal, a povedal, ze bolo mierne “issue” s proviziou (byt totiz isiel cez dvoch agentov hamtakov) az nakoniec ten moj suhlasil s polovicnou proviziou a znizil mi o tento “extra” priplatok najomne a navyse vybavil, ze mozem zaplatit v dvoch splatkach, co je super, lebo zplatit cely rok dopredu by bolo fakt ze “pushing it” a vyzadovalo by to moj horuci telefonat do najlepsej banky na Slovensku…alebo aj v celom svete – do Tatrabanky.
Stahovat by som sa mal niekedy tento tyzden este..lebo potom uz sa zasa stahujem za vami na Slovensko. Akonahle byt vyplatim (sekom), podpisem a ked sek prejde, tak dostanem kluce a mozem sa stahovat. Bude to zaujimave, lebo v byt NIC nieje. Je tam kuchynska linka…ale bez spotrebicov. Ziadna postel a len vstavane skrine a to tusim len v spalni. Takze – ak vas mozem poprosit – ak mate nejaky slusne vyzerajuci nabytok – sedacku, skrinku, stolik, atd.., ktore by ste radi poslali na dovolenku dajte vediet! Zide sa! 2.januara nas pridu stahovat, nalozia vsetko do kontajnera, posadia na lod a privezu sem. Mozno sa na tej pohovke budete zrovna vyvalovat vy, ked sem pridete, alebo na darovanej postely spat!

No a tu je moje pozvanie. Kto si chce uzit pocas tvrdej zimy trocha (a ne zrovna malo) slnka, byvat hned pri plazi tak nech sa ozve! Vstupne je etylalkohol roznych prichuti a koncentracie z Dubai duty freeshopu a nejaka solnicka do domacnosti! Pocet osob je prakticky neobmedzeny. Ako sa hovori u nas v anglicku – the more, the merrier! Dostanete k dispozicii faro, uteraky a mozete supovat na plaz!
Ak dovolite, tak ja vam odporucam januar a februar. V januari su paradne zlavy (vraj), hoci je trocha chladnejsie (vecer napr. musite ist von v dlhom tricku!…cez den ale fit na plazi chytate bronz). Februar detto – ale uz bez zliav… Teraz napriklad je 23:00 a ja si sedim v kratkom tricku a je prijemne teplo…ALE…vedlajsi stol ma normalne horaky ake vidite napr. v Harleji v Sep a Oktobri 🙂 Ked teplo, tak teplo!

Takze – luci sa s vami stastny Danko a coskoro sa uvidime. Uz v nedelu sa vraciam domov!

Vianoce v Dubaji

Dubaj sa velmi snazi stat sa aktraktivnym mestom a prilakat co najviac ludi z celeho sveta.  Rozumej – co najviac bohatych ludi..takze hlavnym cielom su europania (ktori znamenaju styl a tradiciu), americania (lowe) no a potom aj ludi z ostatnych regionov – India, Pakistan (praca).

Jedna z veci, ktore si Dubaj zda sa velmi zaujimavo osvojuje su Vianoce.  Je to velmi zvlastne, som si isty, ze doma je uz vianocna atmo-rytmo v plnom prude…a tu sa o to…snazia.  Stromceky su na kazdom rohu, hotely sa predbiehaju, ktory bude mat vecsi stromcek, viac vycackany a kto cez lobby zavesi vecsieho santu letiaceho na saniach.  V mojom hoteli ma kazdy vecer ako prichadzam z prace vitaju dvaja otrasni mikulasi..teda pardon, Santovia.  Maju sice asi 2 metre, ale vyzeraju ako od cinskeho dizajnera Mi’le a Ti-Ca.  Cez hotelovu hlavnu miestnost (lobby) je dalej zaveseny otrasny dalsi santa so svojimi sobmi a samozrejme nechyba ani kilometrovy, celkom pekne vyzdobeny stromcek.  Umely.

Dubaj ma pred sebou obrovsku vyzvu (ktore tak miluje) – navodit Vianocnu atmosferu.  Kym u nas to ide akosi prirodzene, tu to ide ako Santovi na saniach do Dubajskych plazach.  U nas aj keby obchodne domy nerozvesali gule a vence po celkom Poluse a Auparku, tak aj tak by sme sa citili tak sviatocnejsie..tak krajsie.  Tu necitim nic.  Zda sa mi to cele ako jeden velky vtip.

Prave som vyliezol z mora, slnko pecie, je tipujem tak 27 stupnov, lezim si na svojom lezadielku a pozeram na belase more.  Odvsadial pocuvam rozne jazyky – vedla mna su miestni playboyovia rozpravajuci po arabsky fajciaci vodnu fajku.  Potom samozrejme anglictina a tak dalej.  Vsade okolo pekny piesok, palmy, pakistanci pobehujuci v uniformach nosiaci hostom drinky a uteraky.  Pocujem sum mora a rozmyslam ci ist do vody alebo nie.

Do tohoto celeho tu vyhrava “Last Christmas” a to dokola dokola dokola stale furt.  Sem-tam to prelozia ..do they know its Christams time at all… a maju pravdu – fakt to vela z nas ani netusi.

Prave prisiel Santa.  Paradny s bielou bradou a priniesol deckam darceky.  Priniesol si so sebou samozrjeme aj rovno dve snehulky.  Aziatky.  Samozrejme vsetci v paradnych santa-supravach.  Nezaobislo sa to samozrejme bez moderatora, ktory detom vysvetlil, ze Santa prisiel z daleka-predaleka.  Ked sa spytal Santu odkial prisiel…tak velmi zlozito a tazkopadne zo seba vyjachtal ze eeeh..uuuh..loooong..aaaah… inymi slovami z daleka..az z daleko Pakistanu.  Santa Pakistanec so slabou znalostou anglictiny.  Parada.  Samozrejme, ze som si to musel nafotit.  Santu medzi palmami.  Takze takto sa tu robi vianocna atmo-rytmo.

Dedomraz

No a este exkluzivne Santove snehulky.  Namiesto zasnezenych kopcov si vsimnite vzadu more 🙂

No nic…idem sa vykupat, len aby som nedostal upal.  santa rozdava darceky – zacal od 1-rocnych a pomaly postupuje. Snad sa dostane aj na tridsat a dostanem darcek aj ja.  Zelal by som si six-pack vychladeneho piva.

O hladani bytu v Dubajskej pustnej dzungli

Zdravim vas opet, moji mili, ktori sledujete moje zazitky z Dubaja.  Uplynulo uz dost casu od kedy som sa naposledy ozval a preto dovolte, aby som sa podelil s dalsimi zazitkami.

Som tu sam a preto mam cas na take veci, na ktore som si nevedel najst cas, ked som bol doma s vami.  Tiez premyslam nad inymi vecami a napadaju ma celkom ine veci.  Stava sa zo mna hlbavejsi a zadumcivejsi muz.  Cez Vianoce mozno pridem domov, sadnem si na lavicku na vianocnych trhoch a zacnem dumat…  Ale nie – prehanam samozrejme.  Takze bez zbytocneho natahovania – dnes sa podelim o svoj zazitok hladania bytu.  Myslim, ze je to celkom zaujimave a mne to prislo aj zabavne..hoci miestami som mal chut mojich dvoch “agentov” nakopat do ich exotickych riti.

Byvanie si uz nejaky ten tyzden hladam a pozeram miestne internetove stranky a hladam spolu s Daskou nas novy domov.  Napisal som si uz aj zoznam aspon 50 najmov, ktore su v ramci mojho rozpoctu a nie su prilis daleko od mojho miesta posobenia v Dubai internet city.  Ako prvemu som sa ako panna neposkvrnena odovzdal do ruk istej firmy, ktora pre mojho zamestnavatela zabezpecuje tzv. relocation a indicky hovoriaci muz na druhej strane dratu bol skratka neoblomny a neodbytny.  Musel ma skratka dostat..na obhliadku aspon.  Rozpraval som najprv s istym panom Anilom (dnes som sa dozvedel, ze sa jedna vlastne o CEO firmy :)). Kedze Mr. Anil je teraz niekde…na sluzobke, alebo este pravdepodobnejsie je na sluzobke kvoli tomu, lebo moj rozpocet nie je zrovna atraktivne milionovy tak teraz jednam s istym Thomasom.  Thomas je Indicky sympatak s typickym Indickym prizvukom a jednanim typu – nic nie je problem, vsetko vybavim..a ked sa neda..tak nedviham telefon.  Takze dnes konecne nadisiel den, kedy ma mali povozit po meste a ukazat mi nejake tie “properties”.

Stretol som ich v lobby a Thomas si priviezol so sebou svoju starejsiu koleginu pani Ling, alebo Jing.  Drava aziatska agentka s piskavym hlasom.  Najprv mi oficialne odovzdali pozdrav od ich CEO pana Anila a mozrejme ukazali mi jeho fotku.  Mily pakistanec.  Dostal som od nich asi 50 kilovu knizku o Dubaji a par dalsich papierov.  Sadli sme si a ja som si pre istotu chcel overit, ze mi neplanuju ukazat zrovna vily vedla sejka na Jumeira plazi…lebo sak co – my zapadnari mame penazi jak Bata papuc.  Zistil som, ze sice neplanovali ukazovat “properties” hned vedla sejka, ale hned vedla jeho ministerskeho predsedu.  Tak sme sa trocha zrealnili a ja som im navrhol par lokalit, ktore som tu za ten cas spoznal.  Dubaj inak nie je moc velky a na vyber zas nieje ktoviekolko lokalit.  Hned uvodom som chcel vidiet byty, ktore su prakticky hned pri plazi (blizko hotela, kde momentalne byvam).  Su to bytovky, ktorych je asi 300×400 a zatial su prakticky neobyvane.  Zistil som, ze ludia si ich kupili za cca 400tis DHS (pri dnesnom kurze cca 2.4M, vtedy cca 3-3.3M na nase korunky.  Dnes sa predavaju za cca 1.2-1.5M DHS.  Boli to vylucne miestny, lebo byty si tu mozu kupovat ex-pats (pristahovalci) len od nedavna vraj.

Nastupili sme do dost zubozeneho Nissanu sunny a na Dubajskych uliciach sme svietili asi ako Porsche Cayenne ked prechadza po Behynciach – len v opacnom garde.  Sedadla boli samozrejme “kozene”.  Tu je velka moda urobit zo svojich sedadiel “kozaky” tak, ze si skratka natiahete “kozene” potahy znacky El Sahid Miletic.  Vyzerali katastrofalne.  Farba cela olupana a zosuverena..ale bola to koza.  Aki by to boli agenti, keby nemali ale aj vlastneho sofera.  Za volantom sedel pravy sandokan.  Reformovany sandokan, ktory si dnes privyraba ako terorista.  Tak na mna posobil.  Zadumcivy so zlovestnym pohladom, s paradnou bradou a hustou ciernou hrivou a lesklymi ocami.  Chybal mu vazne len kalasnikov oprety o riadiacu paku.  Mal paradne meno – ze BABU.  Tak sme sadli do fara a veduca zakricala – BABU – let’s go to the beach!

Tak sme vyrazili do momentalne asi najexkluzivnejsich bytov, ktore su asi v 30+ domoch, ktory ma kazdy asi 42 poschodi.  Na jednom poschodi je minimalne 10 bytov.  VELA bytov inymi slovami.  Zatial obyvane podla mojho odhadu na 10 alebo aj menej percent.  Zastali sme v OBROVSKEJ garazi, aku nema ani Aupark s Polusom dokopy.  Este sokujucejsie bolo, ze ta garaz je vlastne dvoj-poschodova.  Vysli sme na recepciu a ja som obdivoval skutocne luxusno (a to nefalsovane luxusne) urobene chodby, vytahy a podlahy.  Lesteny kamen na podlahach a velmi pekne, vkusne steny, lustre..skratka luxus, aky na Slovensky zatial myslim nikto nepostavil.  Na recepcii sme sa dozvedeli, ze byty, ktore mi prisli ukazat bud neexistuju, alebo sproste nikto nevie kde su.  Zeby na nejakej inej plazi..?  Takze zacali telefonovat ako o zivot a nakoniec sme sa predsa len isli pozriet do nejakeho dvoj-izbaku.  Na vytah sme cakali asi ako sa bezne cakava na MHD autobus – aspon 10 minut.
Byt bol naozaj uzasny a velmi kvalitne urobeny.  Vkusna (hoci nie draha ani luxusna) kuchyna, barovy pult a velke francuzske okno.  Velky, krasny priestranny byt!  Zamrzi len cena za tuto paradu – 130-140tis DHS za rok.  Cize asi 800-900tis Sk rocne.  Jajx!  Ked ste sa dobre kukli medzi panelaky, videli ste dokonca tirkysove more..ci tyrkysove alebo tak nejako.  Medzitym moji agenti obvolali asi 50 dalsich agentov a isli sme sa pozriet este na dalsi dvojizbak – ale tento “len” za 105tis.  Musim povedat, ze tento ma ozaj chytil za srdce, ako sa povie.  Hned ako sa otvorili dvere zbadal som krasne more a plaz.  Nadherny byt.  Pozrite si fotky.  Uznavam, ten byt ma mata este aj teraz.  Vzdy ked by sme prisli domov, musel by som sa usmiat a povedat si Waaau!  Ako keby ste prisli na dovolenku.  Vyhlad na more nielen z obyvacky, ale aj zo spalne.  Nastupite do vytahu, zvezete sa dole v slapkach a v uteraku a za 2 minuty ste na krasnej pieskovej plazi.  Ci je januar alebo jun, mozete sa opalovat s pinakoladou so zapichnutym slnecnikom.  Nadhera.

Neurobil som zrovna najlepsiu fotku.  Video tiez nevie zachytit tu krasnu atmosferu, ktora z toho bytu isla – ale skusme no…

byt nr.1

a este to video (skuste si ho otvorit napr. v QuickTime.  Ak ho nemate nainstalovany tak skusten napri TENTO

Byt v Jumeira Beach Residence

este za pozornost stoji aj parkovisko.  NAJVECSIE ake som kedy videl.  Clovek by mal pocit, ze dosiel do obchodneho domu.  To, ktore vidite na videu je mozno tak 5tina z celeho a cele to musite navyse vynasobit 2x, lebo su to 2 poschodia :))

parkovisko

Utrel som si slzy a vyrazili sme do inej lokality.  Dalsia lokalita na programe bola tzv. Marina, ktora sa nachadza hned za tymito exkluzivnymi beach-panelakmi.  Babu nas odviezol do stredu asi najvecsej cesty na svete, kde sedela asi 12 poschodova bytovka.  Na miestne pomery sktocny krpec.  Vyviezli sme sa cojaviem na ktore poschodie, otvorili dvere..a ja som si musel povzdychnut – dokelu – to je rozdiel!  Ten byt v asi o 3 triedy nizsom standarde proste oslnit nedokazal.  Posobil uboho.  Navyse obyvackove aj spalnove okna na asi 30 prudovu dialnicu.  V spalni bol asi taky hluk, ako keby ste sa ubytovali na hlavnej tribune na okruhu F1.  Opytal som sa na cenu a potom sa hlasno zasmial.  Esteze kvoli hluku moj smiech nikto nepocul.

Dalsia lokalita v nasom chaotickom programe bola Greens.  Celkom pekna stvrt asi 4 poschodovych bytoviek, kde skupina domcekom ma vlastny bazen a detske ihrisko.  Velmi pekne..hoci stale neporovnatelne s JBR – Jumeira Beach Residence.  Byt nam ukazal najaky pan, ktory samozrejme dodal, ze je skoro zadarmo – len 95tis rocne.  Samozrejme len jeden “sek”.  Aj ten som si nafotil.  Celkom pekny a hlavne s peknym vyhladom na palmy pred domom.  Tiche, komunitne prostredie.  Bolo vidno, ze v byte uz predtym niekto byval – v stenach klinceky, steny dole troska poobijane..ale vsetko v ramci normy.  I’ll think about it..  Druhy byt, ktory mi ukazali v tej istej lokalite mal byt odomknuty, ale nebol.  Takze som videl z neho len zatvorene dvere.  Po tychto troch lokalitach ma zobrala tato akcna trojka spet do ofisu.

takto to vyzera z balkona

Dvor

hmm..takto vyzera tento Greens skutocne pekne ako si tie fotky pozeram.  V skutocnosti v realnom svete to vyzera horsie.  Tak akosi osumele…  Neviem…

VIDEO Z GREENS bytu
Dalsie dni som si pozeral tie lacnejsie prenajmy a poviem vam – bol to OBROVSKY rozdiel.  Videl som zopar vezenskych ciel porovnatelnych s Abu Graib.  Chybala uz len lavicka pri vani a krv na stenach.  Kazdy agent samozrejme povie-za tuto cenu???  Co chcete?!?!  Barsha je sice blizko miesta, kde pracujem, ale je to jedno velke stavenisko, kde je jeden dom na druhom.  Bezne maju tie drahsie byty okna aspon do ulice, ale ti “chudaci” v dvojizbakoch maju proste smolu – kukajte sa na stenu baraku asi 10m od vasho.  V tom “lepsom” pripade sa mozete pozerat ako vam pred oknami stavaju budovu a pravdepodobne vam na balkom ulozia na noc stavebny material.  Miesto, ktore som videl ako prve ma normalne zlozilo.  Skoro som sa rozplakal – a to hovorim UPLNE vazne!  Tmavy hnusny byt s oknom na chodnik a za chodnikom co – no predsa dalsia budova.  Neviem si predstavit zdraveho cloveka, ktory si takyto byt prenajme za pozadovanu sumu – 85tis DHS, teda asi 45tis/mesacne.  Barsha lokalitu som teda uplne zavrhol a kaslem na tie kecy, ze je blizko velkeho slavneho Mall of Emirates kde parkuju vysmiaty sejkovia svoje Rolsy a Ferrari.  Fotky z tadial sem ani radsej nedavam.  Vygooglite si nieco ako “Abu Graib prison cell” alebo “Iraq torture cell” a pravdepodobne niektore z tych obrazkov budu aj jeden z bytov, ktore som videl.

Videl som dalej aj byty na predaj – vsetky v lokalite Marina, ktora je da sa povedat druha najprestiznejsia lokalita v Dubaji.  Cislo jedna je moja milovana JBR, potom Marina, ktora sa nachadza hned oproti a je vystavana okolo zatoky, kde parkuju lodky.  Navyse ma akusi promenadu s restauraciami a snad sa tam najde aj nejaky ten hotelik, kde ponukaju pivo.  Jeden byt bol za skutocne vynimocnu cenu – “len” 900tis, co je o 100-200tis menej ako je standard na tuto lokalitu.  Bola to ale tragedia za 6milionov.  TMAVY byt v slnecnom dubaji.  Miestny playboy, ktory ma vraj vlastny business na Floride a byva pri Burj al Arab a ma nohavice za 5 korun byt samozrejme chvalil a ze to, ze je taky tmavy – je vlastne velka vyhoda!  Ved kto by chcel aby mu svietilo slnko do bytu ked je v Dubaji tak teplo..?!  Potom mi ukazal ale jeden celkom pekny byt – za 1M v rovnakej lokalite a to uz bol ozaj rozdiel.  Celkom pekny, s vyhladom na stavenisko..ale pomedzi to stavenisko bolo vidiet asi 3cm modrej zatoky ked sa riadne vyklonite z balkona.  Hura.  To sa tu vola “partial view” inak.  Ten byt by som aj zvazoval, ze by som aj kupil…ale len dovtedy, kym som nezistil, ako tu funguju hypoteky.  Banky financuju len iste nehnutelnosti od vybranych developerov.  Moja banka dokonca ma zoznam len asi 20 budov, ktore financuju.  Dalsia vec je, ze potrebujete minimalne 20% down-payment na kazdu nehnutelnost.  To je maximum.  Castokrat je to vsak len 70% alebo aj menej.  Cash is king..stale.  Aj preto sa da ocakavat, ze nehnutelnosti pojdu hore.  Dramaticky podla mojho nazoru.
Byt za 980tis DHS – video

zacal som z toho celeho uz dostavat depresiu.  Neustale prepocitavanie, hladanie koruniek a sposobov, ako a kde si pozicat ma stalo fakt vela sil a nervov…az som si vcera uvedomil – dokelu s tym.  Mam novy dzob s celkom dobrym platom, v krasnom meste tak co  sa dokelu trasem.  Dovolte aby som sa pristavil pri jenom zaujimavom fenomene –

Chamtivost.

Zistil som, ze Dubaj zacal pomaly ale iste zo mna robit chamtivca.  Hamtaka.  Proste len som fnukal ako je vsetko drahe, ako malo zarabam, ake je to svinstvo, ze ja chudacik nemam dost penazi nato, aby som si kupil byt.  Povedal som si – fuck it..(ako sa tu hovori).  Prenajmem miesto, kde sa proste budem citit dobre a basta.  Niekde, kde sa nam s Daskou bude dobre byvat, kde budeme stastni.  Ved naco vlastne zijeme ak sa mame furt len nahanat a zgrglit na nieco lepsie v buducnosti.  Ano, setrit nieco ok, ale zgrglit na nieco, coho sa mozno ani nedozijeme?!  To je ako v tom pribehu – kde muz, ktoremu zomrela zena ked po nej cely nestastny upratoval nasiel v zasuvke paradne exkluzine sexy pradlo – a uvedomil si, ze si ho zena skovavala na tu “spravnu prilezitost”….ktora ale nikdy neprisla.  Spravna prilezitost pre Dasku a pre mna je prave teraz.  Ja som vyhral sportku.  Dostal som skvely dzob v krasnom meste, kde existuje aj take byvanie, akoby ste boli na dovolenke.  Miesto, kde je cely rok krasne teplo, kde mate krasne plaze len par metrov od domu, kde sa vozite na 300tis paradnom dzipe a ste vysmiaty ako arab vystupujuci z Rolls Royce.  Mozete.  Alebo mozete byvat v Abu Graib, frflat cely cas, vozit sa v Kii zo Ziliny a setrit si..na…pozemok v Rovinke a modlit sa, aby ste jedneho dna dostali aspon polovicny plat na Slovensku aby ste vladali tahat hypoteku na montovany dom.

Musim povedat, ze mi odlahlo.  Zavolal som Daske a povedal, ze sa nebudem srat.  Proste prenajmeme nieco, co sa mi bude pacit a basta.  Nech to trva aj dlhsie..

Takto odlahceny som isiel do roboty, kde som sa konecne mohol venovat praci a nemysliet na penaze penaze penaze.  Zavolal mi tipek…indicky Carlos, ze ci chcem vidiet byt v Marine.  Okna vraj na 30 prudovku.  Povedal som, ze preco ne…ale tusil som, ze to vidiet ani nechcem.  Rano som tam ani nesiel.  Poobede mi volal znova, ci teda plati 7-8 hodin…vecer.  Tak fajn, ked si taky neoblomny clovece.

Carlosa som stretol priamo v byte a moje super-nizke ocakavania boli mnohonasobne prekonane.  Byt sice nemal vyhlad na pristav ale na dvojizbak bol skutocne obrovsky – aspon 70-75m2.  Stredne velka obyvacka s velkym balkonom, potom osobitna velka kuchyna a velka spalna tiez s balkonom.  Dva balkony 🙂 – jeden ktory ide z obyvacky az do kuchyne a druhy zo spalne.  Vyhlad sice nic extra, ale byt paradny.  To najlepsie ale bolo dole.  Paradne fitko s vyhladom na bazen a krasny, velky bazen vonku s virivkou.  To ale nie je vsetko vravi Carlos a mna uz chybaju mrakoty a trasu sa mi kolena.  K tomu vsetkemu patri este aj sauna – sucha aj parna no a este aj virivka v uzavretej miestnosti..ktora sa da rezervovat pre intimne chvile.  Sauna v Dubaji je sice podla mna zbytocny luxus..ale virivka sa snad zide…  BEREM!  Takze zajtra dufam vyberiem z bankomatu aspon tych 5tis DHS, pripadne okradnem nejakeho kolegu a podari sa mi presvedcit kolegov z vyplatneho aby poslali vyplatu, bonusy a prispevok na byvanie asap asap asap hned!  Vyplatim a zacnem zariadovat.  Byt je totiz vlastne celkom nezariadeny.  jedine co tam je su vstavane skrine a kuchynska linka, ktora je ale bez spotrebicov.  Tak dufam, ze to vyde.

Skoro kazdy byt tu ma inak dve kupelne.  Jednu mensiu pre “hosti” a druhu normalnu.  Takze – ak sa podari nahrabat dost dirhamikov a ja sa uspesne nastahujem – tak ste vitani a budete mat dokonca aj svoju vlastnu kupelnu!  Stahovat by som sa mal ak vsetko pojde dobre uz aj buduci tyzden.  Caka ma nakup v Ikei…asi alebo mozno skusim nejaky vypredaj nejakeho ex-patriota, ktory odchadza sa stat opet patriotom v USA, zapichnut si vlajku pred dom a uzivat si svoje zarobene petrodolace.  Ti predavaju veci fakt lacno a potrebuju sa vsetkeho zbavit co najrychlejsie.  Jaaaj bude sranda.  Snad to vyde.  Cena za tento bejvak nieje zla.  Na danu lokalitu velmi dobra, myslim.  Pravda tiez je, ze prenajmy idu hned prec.  Nieco vidite a agent vam kludne pocas ukazovania bytu povie, ze ooops – byt uz je prenajaty, lebo ho ponuka dalsich 100 tisic agentov.  Tak to tu funguje.  Na kazdy byt pripada aj 20 agentov – a to neprehanam.  Uz sa mi stalo, ze rovnaky byt mi ponukalo viacej agentov.

Takze – ak byt vyde – tak budeme byvat tuto.  Je to “filmovane” v noci, takze podla toho to aj vyzera

BYT

BAZEN A FITKO

Este na zaver kontrasty.  Taxikar tu zarobi ak pracuje 14-15 hodin 7 dni v tyzdni asi 3500-4000 dirhamov mesacne a byva so svojimi kolegami v jednej miestnosti, kde byvaju aspon ..no vela na kope.  Nema tu ani rodinu.  Ja pracujem priblizne polovicu, 5 dni v tyzdni, mam po ruke Lavazza presso stroj, dzusiky naskladane v ladnicke spolu s kolou, vodou, sprajtom a neviemcim, kazdy den cerstve ovocie (hrozno sice nie je vykvostkovane ale je aspon pooberene zo stopiek).  ..a este sa stazujem.  Nefer, ja viem.  Fico by asi odpadol a dal ma zavriet.  Este ze mame Miklosa.  Sranda tiez je, ze taky sejk si povie – chudak Danko – ma vyhlad na nejake stavenisko, ked sa chce chudacik kupat musi ist dole schodmi, vo vytahu kde sa prednim viezlo asi 100 ludi a ked chce byt vo virivke sam, musi prosit o rezervaciu.  Navyse musi pracovat celych pet dni a jazdit na nejakom ubohom dzipe.  Taxikarom zas zavidia ich domaci – heeeej ten sa ale ma.  Cely den sa vyvaza v paradnom aute s klimou, ma kde spat, co jest a este aj posiela domov peniaze.  Kazdeho polroka navyse pricestuje ako velky kral, pozve celu dedinu na pivo a tyzden sa oziera v miestnej Pakistanskej putike pod palmou…a potom si ide zas vyvazat zadok do Dubaja.  Chory clovek zas zavidi nam vsetkym, ze mozeme chodit po tomto svete a zit…

Dubaj nightlife – ocami zaciatocnika

Dubai a hlavne Spojene Arabske Emiraty su zname svojim vlaznym pristupom k alkoholu a ja som bol viackrat varovany, ze to “tam” nebude veru velka sranda, ze alkohol sa vlastne vobec nepredava, ze je dostupny len v drahych hoteloch a ja som si predstavil, ako si dam jedno pivo mesacne v priestoroch podobnym Carltonu restauracie a na to pivo si zoberiem asi pozicku. Ziadne puby, kde si moze clovek sadnut s kamaratmi po celom tyzdni a dat si pivo neznie velmi lakavo. Tiez zabava, nocny zivot – vraj to nieje ktovieco a ked-tak – tak velmi drahe.

Takze aka je realita? Lepsia, hoci nie uplne dokonala. Takze k alkoholu sa ozaj pristupuje velmi zdrzanlivo. Nedostat ho v supermarketoch ani v beznych restikach. Da sa kupit len na letisku (a tam ho je ozaj pozehnane) alebo potom v specializovanych obchodoch, ktore su legalne. Nie pololegalne…uplne legalne. Na to, aby si clovek mohol kupit alkohol potrebuje tzv. drinking licence – teda akysi “vodicak na alkohol”, ktory mu nevystavi nikto iny ako zamestnavatel!

Restauracie alkohol skutocne nepredavaju, len tie v hoteloch.  Restauracie v hoteloch su vsak velmi “in”. Nie je to ako u nas, kde sa do hotelovych restauracii chodi velmi zriedka, lebo su bud to velmi drahe, alebo skratka mate taky ten blby pocit, ze by ste mali byt hostom hotela, aby ste si tam mohli nieco dat, resp. ze platite prilis vela len za to, ze ste v hotely.

Co sa tyka barov, tak asi kazdy hotel ma aj bar, ktory vyzera velmi v pohode a ma dobru atmosferu. V jednom z takychto som bol a mozem povedat, ze ten bar bol naozaj na urovni. Ale po poriadku.

Povedal som si, ze by sa patrilo po dvoch tyzdnoch otestovat Dubajsky nightlife a tak som sa vybral do jedneho obchodneho centra spojeneho s hotelom (ten hotel ani neviem ci/kde tam je) do vraj jedneho z najlepsich disko klubov slavneho a legendarneho Trilogy. Trilogy klub je hned pri vchode do obchodneho centra, pred velikanskymi dverami v style hradnej brany postavalo asi 10 obrovskych bodyguardov a v “odpilenom” predku Hummera, ktory sluzil ako nejaka recepcia stali dve hostesky, ktore predavali listky. Dnu ma hned nepustili, ale nechali ma tam samotneho cakat asi 15 minut – nieco ako pred nasim slavnym Trafom. Trocha mi bolo podozrive, ze som tam stal sam…ale ved dobre. Vstupne bolo trocha sokujuce – 140DHS za normalny vstup a 180DHS za VIP vstup. Rozdiel je ten, ze VIP mozu ist hore na strechu a obycajni nemozu. V cene stupneho nebolo konzumne. Ani som sa neinformoval. Pre tych, ktori neviete kurz – tak vstupne vyslo na 1000-1200Sk. Dost, ze?

No..vosiel som dnu a ….ocitol som sa v OBROVSKOM klube…celkom sam. Dokonca tam nebolo ani DJa. Tak som si pomyslel, ze vsetci su tu asi VIP a vybral som sa teda hore. Hore len casnici a VSETKY stoly (asi 20) boli rezervovane, na kazdom VIP stole flasa Moet sampanskeho, pohariky a somariny. Ani jeden volny a ani jedneho jedineho hosta. Bolo 22:30. Tak som sa opytal, ze este niekto okrem mna dnes vecer pride a vraj ano, ale najskor od 12 – 1 v noci. Tak fit. Pobral som sa teda prec s tym, ze vstupne uz platit nebudem musiet.

Blizko pri tomto nightklube bol aj pub – tak som zamieril tam. Bol to celkom stylovy bar s podiom, zivou kapelou, zopar stolmi a velkym barom, za ktorym bolo asi 20 casnikov (nie, nebol taky dlhy – proste len tam bolo vela casnikov). V vnutri KOPEC ludi a prakticky vsetci do jedneho bieli. Ziaden arab, ziaden cernoch (comu sa mi nechce teraz verit..ale fakt ze ne) a zopar aziatov. Vsade okolo bolo pocut prakticky vylucne anglictinu. Vsetci pili jedna radost a podla toho co som si vsimol tak najviac v kurze boli miesane drinky a potom aj pohare s vinom (pre tety a slecny). Kapela hrala celkom dobre, ale zas nic vynimocne. Prespievane pesnicky, gitarista bol velmi dobry – sem tam hodil nejake to solo..ale nepodarilo sa mu zas strhnut dav.

Casnici maximalne slusni a ochotni, isli sa roztrhat chudaci ale. Opet velky rozdiel oproti slovensku, kde nasi casnici su..taki aki su. Castokrat arogantni a nasrani. Tito boli uplne v pohode a posobili dojmom, ze ich praca bavi. Postaval som tam sam a snazil sa nasavat atmosferu. Musim priznat, ze som sa tam necitil zas velmi dobre, hlavne ked som zistil kolko co stoji, preratal som si to a zistil, ze do mojho rozpoctu sa tak vyde pivo na 2 hodiny, alebo “short” drink na 15 minut. Pivo tretinkove (capak nebol) 200Sk a tvrde..ani som radsej nechcel vediet. Ale tipujem minimalne..no radsej ani netipujem. Tety boli (a teraz damy preskocte na dalsi odstavec a pani zostrite dobre) – (…….nepodvadzajte!!) a boli dobre. Nahodene samozrejme ale v spolocnosti vecsinou kamaratov. Vecsinou vecsie skupiny. Takze ziadne take, ze zas ze plne zajazdove autobusy ruskych turistiek, ktore si prisli uzivat.

Ja som si postaval pri bare, pocuval kapelu a pomaly si popijal svoje pivo..az zrazu ze tresk, akysi tipek na mna kompletne vylial svoj politrak plny akehosi modreho kokteilu, ktory som tesne predtym sledoval ako robia. Jednoducho – CELY bar do pohara. Cele farebne spektrum. Clovek by si myslel, ze z toho vyde nieco hnede..ale nie – modre!

Plny zasah dostali moje nove rifle, ktoru su nastastie tiez modre..takze to ani nebolo vidiet. Nastastie ma to zasiahlo od kolena nizsie, takze som aspon nevyzeral, akoby som sa bol docikal. Chapik sa mi zacal velmi ospravedlnovat aj so svojim kamaratom a ja som bol v konecnom dosledku aj celkom rad, ze ma obliali, lebo som si nasiel aspon niekoho, s kym sa mozem rozpravat. Boli to dvaja “tipci” jeden z Maroka a ten druhy tusim z Libanonu. Marocan bol bankar a ten druhy vraj “in the watch business”. Tak sme prehodili par slov a prisli na to, ze Dubaj je predsa len maly a ze kazdy pozna kazdeho aj tu. Ked som povedal, kde pracujem, tak sa ma hned spytali, ci nepoznam istu “Bushru”. Ja ze – no jasne, ze poznam – sedi vedla mna! Jaka nahoda, nie? Tak sme sa na tom este chvilu chechtali a potom sa zas oni bavili medzi sebou, kupovali mi dalsie drinky, ktore som neuspesne odmietal , prisla nejaka ich kamoska ktora sa volala ze “Delfin” a tak sme chvilu kecali, chvilami nie a tak. Nakoniec oni ze dvihame kotvy a konecne ideme do slavneho Trilogy. Chlapci asi boli “well connected” lebo s vyhadzovacmi si hned padli do narucia, zatliskali si, vybozkavali sa s hosteskami a isli sme dnu. Ten podnik ZIL! Cely ako bol, tak bol uplne naplneni tancujucimi ludmi. Hudba bola fakt spickova-tanecna a vynikajuco mixovana. Dostali sme aj stol, kde nas obsluhoval nas vlastny casnik. Pan bankar nelenil a netrocharil a hned objednal velku flasu vodoura a k tomu asi 30 redbulov a karton cigariet. Ja som zostal na svojom pive, akurat, ze mi ho odmietli predavat, vraj je to vsetko na pana bankara. Tak fit. Tam sme sa uz bavili vlastne minimalne, lebo velmi nahlas hucala hudba. Pridala sa k nam este jedna tavarisnica zo Soci (juh Ruska ako som sa dozvedel) a “povabnym” ruskym prizvukom sme trocha konverzovali. Ja som sa pochvalil, ze viem trocha po rusky…a od vtedy uz konverzovala ona a ja som sa zmohol len na “da da..da..da”. Cely cas sa ale tvarila neskutocne otravene a unavene a stazovala sa nato, kolko vela musi pracovat. Na parket som sa ani nestihol ist pozriet – az ku koncu ked som si isiel obzriet velkych sejkov hore na terasu a ukazat sa, ze aj ja patrim medzi VIP. Na parkete to velmi dobre zilo a vsade naokolo bolo milion zabavajucich sa vyobliekanych ludi. Hore to bolo prakticky to iste, ziadni sejkovia sa nekonali…len veseli “zapadnari”. Presne o tretej hudbu zhasla, DJ rychlo usiel, ludia piskali a skandovali ako za starych dobrych casov na Pasienkoch a ked zasa raz nedostali pridavok tak sme sa vsetci hromadne presunuli von. Nevsimol som si ziadnych extremne ozratych, ani kozmonautov plavajucich stavom beztiaze. Vonku vsetci zurivo nastupovali do taxikov, ja som sa rychlo podakoval svojmu hostitelovi, vtlacil mu do ruky peniaze za tie moje piva a nastupil do taxana. Cestou ma este lamala nejaka cernoska, ci s nou nejdem “domov”. Ked som jej povedal, ze nieje kam ist domov, lebo ja byvam v hotely tak bola este radsej. Zaujimave – a potom mi niekto hovor, ze v Dubaji sa nepije a prostitucia je zakazana. Zakazana asi je, ale prostitutok je tu zrejme este viac ako na Slovensku. Domov som prisiel nieco po tretej lahsi asi o 500DHS a spokojny, ze moje zoznamenie s Dubajskym nocnym zivotom dopadlo nadocakavania dobre.

Takze ako Trilogy vlastne vyzera? Nebral som si samozrejme fotak – ale tu je par stranok, kde si tento klub mozete pozriet:

Video akehosi DJ-a ako hra v klube (Rasto – nieco pre Teba!)

http://www.dubai-online.com/bars/video-trilogy-morillo.htm

no a par obrazkov/hodnoteni klubu:
http://www.dubailook.com/trilogy.html
http://trustedplaces.com/review/uae/dubai/club/1n32a8z/trilogy
http://www.trilogy.ae/