Category Archives: DUBAI

Dubaj – aky naozaj je. Pohladom mna, teraz uz ex-patriota, ktory sem prisiel za pracou

Ramadán – o čom vlastne je a ako ho prežívame “doma” v Dubaji

O samotnom Ramadáne vám toho veľa nenapíšem, lebo si o nom môžete prečítať v akejkoľvek encyklopédii, najlepšie asi na Wikipedii.  Skôr napíšem ako sa Ramadán prežíva tu, v UAE, v Dubaji.

Úvodom – Ramadán je podľa mna super!  Ako ho nedávno opísal jeden kamoš niekomu neznalému miestnych pomerov – je to ako mesiac trvajúce Vianoce 🙂  ..a je to náhodou možno aj celkom výstižné!  Kto by nechcel mať Vianoce celý mesiac?  No ja by som to celkom aj bral!

Continue reading Ramadán – o čom vlastne je a ako ho prežívame “doma” v Dubaji

Čo sa dá v Dubaji robiť

Dubaj je dosť veľké a rozlahlé mesto s cca 1.5-2M obyvateľmi. Čo tu všetci porábame cez voľný čas? Čo tu môžete robiť cez dovolenku?

Keďže tu pracujem a snažím sa viesť usporiadaný život 🙂 tak sa na Dubaj dívam samozrejme inak ako ten, kto sem príde na dovolenku. Stále, ešte ani po roku a pol sa neviem zbaviť pocitu, akoby som bol v jednom veľkom dovolenkovom rezorte. Napríklad dnes ráno – kvôli nevydarenému výletu som vstal už o 6 ráno, aby mi prišla smutná SMSka – sorry, výlet padá, je nás príliš málo. Mali sme podniknúť super výlet – kamsi do Fujairy (jeden zo 7 emirátov), kde sme si chceli prenajať loď pre ca 7-10 ľudí, odplaviť sa k akejsi skale, na ktorú by sme liezli a padali priamo do mora 🙂 Proste lano ani sedák nie sú vraj zapotreby, namiesto toho, ak sa zošmyknete, alebo to proste vzdáte, tak capnete rovno do mora. Znie to dobre, že? Fujairah je známa hlavne potápaním a vodnými športami.

Takže asi hlavná vec – kto má rád vodu a pláže, tak si v Dubaji príde na svoje. Continue reading Čo sa dá v Dubaji robiť

Tak som sa rozhodol – skočím…

Dramatický nadpis, ja viem, ale takéto nadpisy dnes frčia, nie? Slota má už aj stíhačku! Slovensko prišlo o X miliárd! stovky prepustených kvôli kríze!…atď

Ale niečo na tom pravdy je. Minulý víkend som si splnil svoj detsko-pubertálny sen. Môj kolega to označil – quarter life crisis (kríza štvrť-veku – ako je kríza stredného veku). Rozhodol som sa, že skočím z lietadla s padákom! No a o tom chcem napísať, lebo to bola fakt veľká sranda!

Continue reading Tak som sa rozhodol – skočím…

Kríza v Dubaji – očami “dubajčana”

Nedávno som si pozrel článok v Plus7 dní – Dubaj mesto duchov či tak nejak sa to volalo.   Nedá mi nereagovať, lebo si myslím, že článok sa snaží byť samozrejme senzáciechtivý, no súčasne uvádza aj zopár faktov, ktoré skátka nie sú tak.  Autor tu evidentne nežije a myslím, že svoj názor si vytvoril na základe zopár článkov, ktoré si prečítal kto-vie-kde.

V prvom rade, najviac nepravdivým faktom je, že “z Dubaja uteká kto môže” .  To skrátka tak nieje.  Ja by som to povedal takto – Z Dubaja bolo nútených odísť veľa ľudí.  To je pravda.  Kríza spôsobila drastické spomalenie jedn0ho z hlavných motorov dubajského biznisu – realít.  Ekonomika Dubaja, ako je všeobecne známe stojí hlavne na pilieroch turizmu realitného trhu (cca 25-30% HDP) a obchodu.  Ropa tvorí len ničo okolo 5-6% HDP.

Continue reading Kríza v Dubaji – očami “dubajčana”

Bilancujem – po roku stále v Dubaji

Tak a ani som sa nenazdal a rok pôsobenia v Dubaji je za mnou! Našetrený milion, konečne viem čo znamená easy life, prechádzka ružovou záhradou..sorry púšťou, ročná dovolenka, život na pláži červené Ferrari a ruská topmodelka za priateľku. Ach, nič z toho veru 🙂 Môžem však spokojne vyhlásiť, že za ten rok som zažil veľmi veľa. Dobrého a možno ešte viac toho zlého. Pocity a zážitky, ktoré by som na Slovensku nikdy neprežil, ľudí, ktorých by som nikdy nestretol a situácie, ktoré by som doma nevyriešil. Celé mi to pripadá ako jedna veľká cesta ktorá síce ešte neviem presne, ale asi vedie k spoznaniu samého seba, toho čo je pre m�?a dôležité. Nemám vôbec pocit, že by sa mi odrazu všetko objasnilo a ja pochopil zmysel svojej existencie, skôr naopak – niektoré otázky sa zodpovedali, ale ešte viac otázok vzniklo. Neviem vlastne ani pochopiť ako som sa zmenil, to musia posúdiť moji najbližší a radšej sa tým nebudem ani zapodievať. Mohol by som sklznuť skôr k tomu ako by som chcel aby som sa zmenil namiesto toho, ako, resp. či vôbec, som sa zmenil.  Ale ak chcete počuť môj názor, tak – doteraz som bol namyslený, ale už teraz nemám chybu.

Continue reading Bilancujem – po roku stále v Dubaji